Weinig dossiers over leeftijdsdiscriminatie

AllochtonenArbeidsmarktArbeidsrechtDiscriminatieGehandicaptenOudere werknemers
Terwijl er in enquêtes en studies melding gemaakt wordt van heel wat discriminatie op basis van leeftijd, ontvangt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) slechts weinig meldingen erover. De meest voorkomende meldingen gaan over racisme. Dat waren er vorig jaar ongeveer 1200. De tweede meest voorkomende melding gaat over discriminatie op basis van een handicap.

Er kwamen beduidend minder meldingen binnen over mogelijk ongeoorloofd leeftijdsonderscheid, in totaal zo’n 120. Voor 86 ervan opende het centrum een dossier. Ter vergelijking: in 2007 (het jaar van de Antidiscriminatiewet) waren er 124 meldingen, in 2008 waren er dat 105.

Zowat de helft van de meldingen heeft te maken met het werk. 45-plussers klagen vooral over mogelijk ongeoorloofd leeftijdsonderscheid bij werving en selectie.

Het CGKR wijst erop dat het niet altijd makkelijk is om te oordelen of leeftijdsonderscheid al dan niet te rechtvaardigen is. Wat te doen, bijvoorbeeld, met een vacature voor een brandweervrijwilliger die jonger moet zijn dan 40 jaar? Blijkbaar gaat de werver ervan uit dat kandidaten anders al gauw niet meer fit genoeg zijn. Op advies van het CGKR werd de leeftijdslimiet geschrapt uit de vacature. De fysieke conditie kan immers individueel getest worden. Daar hoeft geen leeftijd opgeplakt te worden.

Bron: De Standaard

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.