Welk effect heeft digitalisering op HR?

De toevloed aan digitale tools zal in de eerstvolgende jaren wellicht weinig aan de rol van HR veranderen. Dat valt af te leiden uit een recent verschenen rapport van het World Economic Forum. Op basis van een enquête bij 313 internationale bedrijven deelden de onderzoekers een zestigtal beroepen in volgens hun toekomstige vraag. HR-specialist duikt op in het rijtje ‘stabiele jobs’, wat wil zeggen dat ze nog zeker tot 2022 even sterk in het bedrijfsleven aanwezig zullen zijn als vandaag.
Een correcte inschatting, denkt professor Tanya Bondarouk, hoogleraar aan de Universiteit van Twente en al sinds het begin van de jaren 2000 met onderzoek naar e-HRM bezig. Als haar in die periode één ding is duidelijk geworden, dan wel dat technologie HR nooit helemaal zal (kunnen) vervangen. “Dat technologie zal helpen om beslissingen te nemen, staat vast. Maar daarnaast zullen er een hele resem taken zijn die we niet aan computers kunnen overlaten. Face-to-face gesprekken voeren bijvoorbeeld, ook bij rekrutering, zullen altijd nodig blijven. De uitdaging voor HR zal zijn om in te schatten waar en wanneer digitale tools meerwaarde kunnen bieden. Voor elke organisatie zal dat anders zijn.”

Al sinds de jaren 1970

Weinigen zullen het weten, maar HR heeft al een lange traditie als het over het gebruik van technologie gaat. In de jaren zeventig al begonnen organisaties ‘information systems’ in te voeren om arbeidsintensieve HR-processen als payroll te automatiseren. De echte stoomversnelling kwam er weliswaar pas in de jaren negentig, toen digitalisering ook in andere domeinen van het bedrijfsleven opgang begon te maken.
Intussen storten meer en meer leveranciers zich op de ontwikkeling van digitale HR-tools. “Voor mij is de slinger momenteel zelfs iets te ver doorgeslagen”, vertelt Bondarouk, die in december tot de beste HRM-wetenschapper van Nederland werd uitgeroepen. “Het aanbod is zo groot geworden dat het voor HR-professionals bijzonder moeilijk is om te kiezen. Alles ziet er even mooi uit en lijkt even onmisbaar, maar de waarheid is dat dit niet zo is. Bedrijven leggen vandaag grote sommen geld op tafel voor technologieën die uiteindelijk toch niet de gewenste voordelen opleveren. Ze hollen de nieuwste trends achterna zonder na te denken wat ze voor hun organisatie kunnen betekenen.”

 

Nog veel meer hierover? Lees het volledige artikel (van Hermien Vanoost met foto’s van onder meer Hendrik De Schrijver). Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, [email protected], 053 60 56 70.

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.