Corona – hoewel we het allemaal beu zijn erover te lezen – heeft een impact op de samenstelling van het cafetariaplan van Belgische werknemers. Multimedia, waaronder internet, gsm, laptop en extra schermen, stijgt in het lijstje met de meest gekozen voordelen naar 30,3 procent. “Telewerk heeft ervoor gezorgd dat werknemers een volwaardige werkplek thuis willen, met alles erop en eraan: een extra klavier, tweede scherm, snel internet, printer”, legt Ellen Roelants, expert verloning bij Acerta Consult, uit. Dat terwijl extra vakantiedagen (12 procent) en mobiliteitsoplossingen (12,4 procent) minder populair zijn geworden. Dat concludeert Acerta uit een analyse.
Pensioensparen blijft met 31,5 procent evenwel de populairste keuze in het flexibele verloningsysteem. Dat is de grootste stijger in vergelijking met vorig jaar, toen 22 procent van de werknemers voor pensioensparen koos. “Werknemers denken bewuster aan hun toekomst. De coronacrisis, maar ook de stijgende inflatie, draagt hier vermoedelijk aan bij.”
Aandeelopties zijn het minst populair
Helemaal onderaan de lijst van populaire extralegale voordelen, staan de warranten, aandelenopties die werknemers het recht geven om aandelen van een bedrijf te kopen tegen een vooraf betaalde prijs. “De populariteit van aandelenopties binnen een cafetariaplan is dit jaar bijna gehalveerd, van 13 % in 2021 naar 7 % in 2022.”
Fietslease en elektrische wagens
Ook de torenhoge brandstofprijzen duwt werknemers naar groenere keuzes. Nooit eerder leaseden zoveel Belgen een fiets via het werk. In de eerste helft van 2022 pendelden 9,1 procent van de werknemers met een fietslease naar kantoor. Dat is een stijging van 127 procent ten opzichte van drie jaar geleden. In totaal heeft 1,3 procent van de Belgische werknemers een leasefiets van het werk. Een record.
“Het is niet alleen een groene manier om naar het werk te pendelen, het kan werknemers bovendien financieel een mooi extraatje opleveren met een maximum van 0,24 euro fietsvergoeding per effectief gereden kilometer. Zo’n 20 procent van de fietsende werknemers krijgt momenteel van hun werkgever een vergoeding om naar het werk te trappen”, zegt Charlotte Thijs, mobiliteitsexperte bij Acerta Consult.
Wie voor een bedrijfswagen gaat, kiest steeds vaker voor een hybride of elektrische auto. 11 procent van de bedrijfswagens op onze wegen heeft een stekker of hybridemotor. In 2021 was dat 6,8 procent. In 2019 amper 0,56 procent. Opmerkelijk is dat meer en meer mensen een beroep doen op het mobiliteitsbudget. In de eerste helft van 2022 maakten vijf keer meer werknemers gebruik van de maatregel dan in 2021.