Wenen is de meest leefbare stad voor expats (Brussel op plaats 21)

Dat blijkt uit de ‘Quality of Living 2014’-survey, waarin Mercer de levenskwaliteit van 223 steden onderzoekt. Het onderzoek geeft werkgevers een beeld van wat een redelijke onkostenvergoeding is voor werknemers die in het buitenland actief zijn.

Europese gezondheidszorg
De top 10 bestaat voor een groot deel uit Europese steden. Niet alleen omdat het in Europese steden erg prettig is om in te wonen, vergeleken met de rest van de wereld. Europese steden zijn veilig, politiek stabiel en hebben goede infrastructuur. Bovendien is er veel aandacht voor recreatie en is gezondheidszorg betaalbaar en van een hoog niveau.

Tblisi in Georgië is de slechtst scorende Europese stad en staat op de 191e plaats. Andere Europese steden in de bodem zijn Minsk (189), Yerevan (Armenië, 180), Tirana (Albanië, 179) en Sint-Petersburg (168). Een nieuwe, opkomende Europese stad in de lijst is het Poolse Wroclaw. Sinds de toetreding van Polen tot de EU heeft deze stad een grote economische groei gekend, onder meer dankzij het aanwezige talent, de verbeterde infrastructuur en binnen- en buitenlandse investeringen.

Canada scoort beter dan VS
Aan de andere kant van de oceaan doen de Canadese steden het erg goed. Vancouver staat wereldwijd op de vijfde plaats, gevolgd door Ottawa (14), Toronto (15) en Montreal (23). San Francisco, de best scorende stad in de VS, staat pas op plaats 27. De laagste scores in de regio zijn voor Mexico City (122), Detroit (70), St. Louis (67), Houston (66) en Miami (65).

In Latijns-Amerika zijn er grote verschillen. Pointe-à-Pitre (Guadelopue) scoort het best in de regio (69), gevolgd door San Juan (72), Montevideo (77), Buenos Aires (81) en Santiago (93). Vooral steden met een relatief stabiel politiek klimaat scoren goed. Maar er wordt ook enorm geïnvesteerd in de verbetering van infrastructuur en het klimaat scoort ook erg goed. De lagere quoteringen zijn hier vooral te wijten aan regelmatig voorkomende natuurrampen, economische ongelijkheid en misdaad.

Afrika
In Azië staat Singapore op de 25e plaats van meest leefbare steden. De rest van de Aziatische top vijf gaat naar Japan. De zware luchtverontreiniging in China heeft een negatieve impact op de scores voor Chinese steden.

In het Midden-Oosten en Afrika is Dubai (73) de meest leefbare stad, gevolgd door Abu Dhabi (78). Port Louis in Mauritius (82). De Zuid-Afrikaanse steden Durban (85) en Kaapstad (90) vervolledigen de top 5. Over het algemeen staan de steden in het Midden-Oosten en Afrika in de lagere regionen van de wereldranglijst. Bagdad is de hekkensluiter van de lijst (223).

“Afrika is één van de meest uitdagende regio’s voor bedrijven en werknemers. Regionale instabiliteit, politieke aardverschuivingen, onrust onder de bevolking, achterblijvende infrastructuur en natuurrampen zetten een rem op de leefbaarheid in de steden daar. Toch is het goed om zien dat ook daar heel wat steden ontzettend fanatiek aan de weg timmeren”, meldt Mercer.

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.