Werkdruk zorgmedewerkers neemt toe

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenFlexibiliteitLoopbaanOrganisatieWellness
In 2010 had 62,4 procent van de zorgmedewerkers in Vlaanderen een werkbare job. Dat betekent dat hun job ‘groen licht’ krijgt voor werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans. In vergelijking met andere werknemers hebben ze minder motivatieproblemen, minder moeilijkheden om werk en privé te combineren en minder jobs met onvoldoende leermogelijkheden.

De stressproblematiek stelt zich echter even scherp als bij andere werknemers. Bij ongeveer 3 op 10 zorgjobs is de werkstress problematisch. De werkbaarheidsenquête peilt ook naar risico’s in de arbeidssituatie die de werkbaarheid van de jobs in het gedrang brengen.

Vooral de grote groep zorgwerkers die te maken krijgt met hoge werkdruk (36,2 procent) en emotioneel belastend werk (45,6 procent) valt op. Bovendien gaat het niet in de goede richting. Tussen 2004 en 2010 is het aandeel dat een hoge werkdruk ondervindt, toegenomen van 29,9 naar 36,2 procent. Een directe verklaring is er niet, maar het zou kunnen dat de verhouding tussen het werkvolume en de personeelsinzet gestegen is in de zorgsector.

Bron: www.serv.be, www.werkbaarwerk.be

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.