Werken bij scale-up: hoger loon, vaker ziek

scale up
ziekteverzuim
Redactie

Snelgroeiende Belgische bedrijven, scale-ups, keren gemiddeld hogere lonen uit aan hun medewerkers. Ook is er meer kans op bonussen. Anderzijds zijn medewerkers er ook vaker kortdurend ziek, zo blijkt uit onderzoek.

Een scale-up is een startend bedrijf dat snel groeit. Volgens de definitie is een scale-up een organisatie die de laatste drie jaar minstens elk jaar een groei van tien procent kent qua personeel, en minstens tien werknemers telt in het eerste jaar van die periode. Het zijn bedrijven die bijgevolg ook veel jobs creëren. Tussen 2018 en 2023, recentere cijfers zijn er niet, creëerden Belgische scale-ups 40.000 nieuwe jobs. Dat blijkt uit een studie van IESE Business School en SD Worx. Maar er is weinig bekend over hoe medewerkers die groei ervaren. “Dankzij deze studie kunnen we de groeipijnen beter identificeren”, klinkt het bij Jeroen Neckebrouck, professor IESE Business School. “Zo kunnen werkgevers gericht aan de slag met de werkpunten, om een verdere groei te verzekeren.” 

Hoger loon

Wat blijkt? Wie in een scale-up werkt, verdient gemiddeld vijf procent meer. De lonen stijgen er ook sneller dan in andere bedrijven. Gemiddeld zien werknemers in een scale-up hun loon met negen procent per jaar stijgen over de bestudeerde periode, terwijl dit in andere bedrijven gemiddeld zes procent per jaar is. Werknemers hebben twee procent meer kans om variabel loon te ontvangen en twee procent meer kans op commissieloon.

“Werken voor een snelgroeiend bedrijf is financieel interessant: niet alleen zijn de lonen er hoger en heb je meer kans op bonussen bij positieve resultaten. Er is kans dat je sneller promotie maakt. Je kan als het ware meegroeien met het bedrijf. Er is ook minder personeelsverloop”, weet Isabelle Cornelis van SD Worx.

Meer ziektedagen

Uit het onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim in scale-ups twaalf procent hoger ligt dan in bedrijven die minder snel groeien, maar wel eenzelfde grootte hebben, op hetzelfde moment werden opgericht en uit dezelfde sector komen. Wie in een scale-up werkt, is gemiddeld 22 dagen per jaar afwezig. Kort ziekteverzuim komt er vaker voor. Gemiddeld zijn medewerkers van scale-ups jaarlijks twaalf dagen afwezig door kort ziekteverzuim, tegenover negen dagen bij bedrijven die minder snel groeien.

“Werken voor een snelgroeiend bedrijf kan veeleisend zijn voor werknemers. De oorzaak kan liggen aan het feit dat snelle en aanhoudende groei gepaard gaat met veranderingen en onzekerheid zowel met betrekking tot jobinhoud, toenemende verantwoordelijkheden en een veranderende cultuur en structuur.” Het gaat niet enkel om jonge start-ups, benadrukt Isabelle Cornelis van SD Worx. “De meerderheid van de scale-ups is al langer dan tien jaar actief. Het is een misverstand dat dit na de start-up fase komt.”

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Plaats hier uw vacature - neem contact op met [email protected]

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!