Werken neemt steeds minder belangrijke plaats in het leven in

Dat blijkt uit een studie van de Britse HR-beroepsorganisatie CIPD. In ‘HR: Getting smart about agile working’ wordt nagegaan hoe HR zich kan ontwikkelen om meer ‘agile’ te worden.

Terwijl in 2005 nog 48% van de werknemers zei dat werken een belangrijk onderdeel van hun leven was, zegt nu nog slechts 28% dit. De voorkeur gaat bovendien veeleer naar een job die men graag doet in plaats van naar een goed betaalde job.

Medewerkers stellen ook andere eisen aan werken. Zo wil meer dan een derde (35%) nieuwe werkafspraken, en dan bij voorkeur andere werkuren. Bijna de helft (45%) beantwoordt mails en telefoons buiten de werkuren, al beweert een derde uit vrije wil bereikbaar te zijn. Toch zegt 12% dat ze zich daartoe verplicht voelen. Eén op de vijf werkt minstens een keer per week thuis en 10% werkt het meeste van de tijd bij klanten of thuis.

Uit het onderzoek blijkt echter dat organisaties het moeilijk vinden om tegemoet te komen aan de vraag naar meer flexibiliteit in de manier waarop medewerkers kunnen werken. Gebrek aan vertrouwen blijkt daarbij de belangrijkste struikelblok te zijn.

Om sneller te kunnen inspelen op veranderingen, investeert HR vooral in workforce planning, en opleiding en ontwikkeling. Minder aandacht gaat er naar het creëren van organisatiestructuren en een organisatiecultuur die flexibel werken, leiderschap en ownership stimuleren.

 

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.