Werkende ouders in het voorjaar nog zuinig met vakantie voor ‘paaspauze’

Wie geen kinderopvang geregeld krijgt, kan van zijn werkgever tijdelijke werkloosheid verkrijgen of ervoor kiezen vakantie op te nemen. In de eerste drie werkdagen van de extra week voor de eigenlijke paasvakantie (29 maart tot en met 31 maart 2021) viel een stijging te noteren van zowel tijdelijke werkloosheid als vakantie ten opzichte van de week voordien (22 tot en met 26 maart 2021). De toename tijdelijke werkloosheid gaat van 16,8 tot 20,5 procent. De toename vakantie gaat van 18,4 tot 30,1 procent, maar blijft wel onder de 2 procent van het aantal werkbare dagen.

De situatie waarbij een schoolvakantie vanwege de slechte coronacijfers wordt verlengd, maakten we al eens eerder mee, namelijk met de herfstvakantie van 2020. In de week dat scholen extra sloten aansluitend op de herfstvakantie vorig jaar (9 tot en met 13 november 2020), namen werkende ouders vooral meer vakantie. Het aantal dagen vakantie lag in die week tussen 45 tot zelfs ruim 100 procent hoger, een verdubbeling dus. Het aandeel van werkbare dagen dat opging aan vakantie steeg boven 8 procent. De impact op tijdelijke werkloosheid bleef wel beperkt, het aandeel tijdelijke werkloosheid lag al hoger.

Marijke Beelen, juridisch adviseur bij Acerta: “De herfstvakantie toen en de paasvakantie nu blijven twee verschillende situaties. Op het einde van een jaar zullen werknemers eerder dan in het begin van een jaar naar hun saldo vakantiedagen kijken. We zien bovendien dat er een feestdag viel in die novemberweek, wat klassiek aantrekkelijk is om de brug te maken. Voor wie in november nog vakantie had: vakantiedagen opnemen is ook financieel interessanter dan tijdelijke werkloosheid. Maart daarentegen vinden werknemers wellicht nog wat vroeg om al te veel aan hun potje vakantiedagen te zitten.”

Nele Mertens, juridisch adviseur Acerta: “De cijfers tijdelijke werkloosheid en vakantie stegen dus wel in de extra schoolvrije week, maar ze bleven al bij al laag. Dat laat veronderstellen dat ouders nog andere opties zagen dan vrij te nemen van het werk. Wie tijdelijk werkloos is wegens overmacht, is hoe dan ook thuis. Wie van thuis kan werken, voelt wellicht minder de nood om, zeker met al wat grotere kinderen, vrijaf te nemen.”

Bron: Acerta

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.