Werkgevers bereiden zich voor op de algemene staking van maandag

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtOrganisatieOverlegorganenStrategieVakbondenVeiligheid
Zo blijkt uit een enquête van Unizo. 97 procent van de ondernemers heeft geen begrip voor de stakingsdag. 99 procent verwacht dat zijn medewerkers niet zullen deelnemen. Niettemin verwachten bijna de helft van de kmo’s (46 procent) dat hun werknemers hinder zullen ondervinden om op het werk te geraken.

59 procent van de kmo’s denkt dat leveranciers of eigen leveringen hinder zullen ondervinden als gevolg van de staking. Bijna de helft van hen verwacht een rendementsverlies op de stakingsdag. 8 procent van de ondernemers schat het verlies op een groot rendementsverlies, 38 procent verwacht een eerder beperkt verlies.

Ondanks het onbegrip voor de staking, geeft 82 procent van de ondernemers wel aan oog te hebben voor de zorgen van hun werknemers, 70 procent maakt tijd vrij om met de medewerkers te praten over de impact van de maatregelen Di Rupo I. Om de focus op overleg te benadrukken, organiseert Unizo maandag de “Kmo’s in overleg”-actie, waarin ze ondernemers oproept constructief te overleggen over mogelijke oplossingen.

Intimidatie

Overigens roepen Unizo en VBO de vakbonden op al wie wil werken niet te intimideren of te verhinderen dat te doen. Blokkades van bedrijven en bedrijvenzones of het bezetten van wegen kunnen ze in geen geval aanvaarden.

Daarom drongen beide werkgeversorganisaties er zowel bij de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, als bij de burgemeesters nog eens sterk op aan passend op te treden tegen blokkades of intimidaties. Bovendien zullen ze alle wettelijke middelen inzetten om dergelijke blokkades te laten opheffen.

Ook premier Di Rupo roept de vakbonden op om de staking maandag ‘in de best mogelijke omstandigheden’ te laten verlopen.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.