De werkgeversorganisaties zeggen te begrijpen dat er maatregelen nodig zijn nu het aantal coronabesmettingen sterk stijgt en de druk op de ziekenhuizen verhoogt.
“De werkgevers willen daar ook aan meewerken, door onder meer te waken over de afstandsregels, het dragen van het mondmasker waar de nodige afstand niet kan worden gevrijwaard, de handhygiëne… én door het maximaal toepassen van telewerk waar dat de normale werking van de bedrijven niet in het gedrang brengt. Maar van een algemene telewerkverplichting kan geen sprake zijn”, luidt het.
Gevraagd: boosterprik
Dit keer zal er uit een ander vaatje moeten worden getapt, vervolgen ze. Zo vragen de werkgeversorganisaties onder meer een snelle uitrol van de boosterprik. “Bedrijven staan klaar om dat logistiek mogelijk te maken. Vaccinaties op de werkvloer zullen een essentieel element vormen om iedereen zo snel als mogelijk opnieuw geprikt te krijgen.”
De sociale partners in de Groep van Tien spraken zich vorige week al unaniem uit om telewerk sterk aan te bevelen, maar niet te verplichten. “Telewerkregimes zijn nu al de norm in quasi elke onderneming en worden door de medewerkers goed opgevolgd. Het is belangrijk dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor hun arbeidsorganisatie. Een verplichting tot telewerk van overheidswege zou een onnodige en onnuttige maatregel zijn. Het zou onze ondernemingen rechtstreeks en onrechtstreeks opnieuw economische schade toebrengen en op termijn dure ondersteuningsmaatregelen op gang brengen.”