Werkgevers vaak geconfronteerd met loonbeslag en armoede van werknemers

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtFlexibiliteitLoonLoopbaanMotivatieOrganisatiePrivacyStrategie
Dat blijkt uit een rondvraag van Jobkanaal bij werkgevers, mensen in armoede, werk- en welzijnsorganisaties, armoedeorganisaties en overheidsdiensten. Een dieptebevraging van een vijftigtal bedrijven uit uiteenlopende sectoren levert enkele opvallende inzichten op. De steekproef is weliswaar te klein om representatief te zijn, maar de cijfers zijn richtinggevend.

Bijna alle werkgevers hebben te maken met loonbeslag voor één of meer werknemers. Het salaris gaat dan niet of maar ten dele naar de werknemer; soms moet die naar het OCMW om iets in handen te krijgen. Het is de werkgever die het loonbeslag moet melden aan de werknemer. Hij kan dat niet ontwijken. Dat beslag beïnvloedt de prestaties en de motivatie van de werknemer.

Ook bijna alle werkgevers krijgen wel eens de vraag naar een voorschot op het loon. “Omdat ze de maand niet doorkomen of voor speciale uitgaven.” Doorgaans gaan de werkgevers daarop in. Soms met gespreide betaling: een voorschot de 12de, de rest op het eind van de maand, en de maaltijdcheques tussenin.

30 procent van de werkgevers ging al eens verder en gaf al een lening aan een werknemer. Soms is die semiwerkgerelateerd; bijvoorbeeld om een bromfiets aan te kopen waarmee ze ook naar het werk komen. Borgstellingsvragen komen ook voor. Aan trouwe medewerkers wil de werkgever dat wel eens toestaan als ze ernaar vragen.

Ook wordt wel eens gevraagd naar alternatieve vormen van betaling, om schuldeisers te ontlopen. “Dat zijn allemaal uitingen van effectieve of dreigende armoedesituaties.”

“Veel werkgevers vinden dat ze een zekere sociale rol hebben en trachten hun medewerkers te helpen. Maar voor echte hulp moet hij doorverwijzen naar professionals”, zegt Jobkanaal in zijn brochure ‘Als werken en privé niet meer te scheiden zijn’. De brochure wil werkgevers helpen omgaan met kansarmoede in de verschillende fases van hun personeelsbeleid.

De brochure kan gedownload worden op: http://www.jobkanaal.be/diversiteit-op-de-werkvloer/brochures-jobkanaal/hoe-als-werkgever-omgaan-met-kansarmoede

Bron: Jobkanaal/De Standaard

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.