Werkgevers voorzichtig met aanwervingen

Dat blijkt uit de Manpower Barometer die peilt naar de tewerkstellingsvooruitzichten voor het komende kwartaal. Van de 751 bevraagde Belgische werkgevers is 5% van plan om medewerkers aan te werven de eerste drie maanden van 2015. 3% zou medewerkers ontslaan en 88% houdt het op een status-quo. De tewerkstellingsvooruitzichten zijn gematigd positief in de drie gewesten.

Na uitzuivering van de seizoenvariaties strandt de netto tewerkstellingsprognose – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – op een voorzichtig positief resultaat van +2. Dat is relatief stabiel (daling met 1 punt) vergeleken met vorig kwartaal, maar toch een kleine twee procentpunten beter dan het eerste kwartaal van 2014.

Sectoren 
In zes van de tien sectoren zijn de tewerkstellingsvooruitzichten positief. De Maakindustrie (+7) en de sector Transport, logistiek en communicatie (+6) zijn de grootste optimisten en tonen de hoogste scores sinds drie jaar.

De aanwervingen zouden ook licht toenemen in de sector Financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten aan bedrijven en in de Horeca (beide +4), de Openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/ maatschappelijke dienstverlening en in de sector Winning van delfstoffen (beide +2).

In de Groot- en kleinhandel (0) daarentegen komt de tewerkstelling tot stilstand. In drie sectoren zijn de vooruitzichten trouwens negatief: de sector Elektriciteit, Gas en Water (-1), de Bouwsector (-3) en de Landbouw/jacht/bosbouw en visserij (-9, voor het vierde kwartaal op rij negatief).

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.