Werkloosheid gedaald in september

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). In september ontvingen 464.098 werkzoekende volledig werklozen een uitkering. Dit zijn er 11.947 of 2,5% minder dan in september 2013.

De daling is het grootst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (- 4,4%), gevolgd door het Waals Gewest (-3,3%) en het Vlaams Gewest (-0,7%).

Zowel het aantal vrouwelijke (-3,4%), als het aantal mannelijke (-1,7%) werklozen daalde op jaarbasis.

Qua leeftijd blijven er grote verschillen. Zo blijft het aantal werkzoekende 50-plussers stijgen, met 5,2%. Al is dit gedeeltelijk te wijten aan de verhoging van de leeftijdsgrens tot 60 jaar voor het verkrijgen van een vrijstelling van inschrijving als werkzoekende begin 2013.

De werkloosheid bij de jongeren (jonger dan 25 jaar) valt dan weer aanzienlijk terug met -13,7%. En in tegenstelling tot vorige maand, neemt de werkloosheid bij de 25- tot 49-jarigen ook af met -3,4%.

Op jaarbasis daalde de werkloosheid van korte duur (minder dan een jaar) met 7%. Deze met een duur van 1 tot 2 jaar blijft licht stijgen met 2,2%. De werkloosheid van lange duur (2 jaar en meer) krimpt licht met 0,6%.

In september 2014 is 36% van de vergoede volledig werkloze werkzoekenden minder dan 1 jaar werkloos, 19,2% tussen 1 en minder dan 2 jaar, en 44,8% gedurende 2 jaar of langer.

Het aantal werknemers in tijdelijke werkloosheid daalde op jaarbasis met 11.661 eenheden of 8,6%.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.