Werkloosheid neemt toe, maar daalt op jaarbasis

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtInstroomInterimJongerenLoonLoonkostenLoopbaanOntslag
Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). In oktober 2011 waren er 429.316 werkzoekende vergoede werklozen. Sinds midden 2010 daalt het aantal werkzoekende vergoede werklozen, maar die daling wordt minder uitgesproken.

In ons land zijn er nog steeds meer mannelijke (227.028) dan vrouwelijke (202.288) werklozen. Daartegenover staat dat het dalingspercentage bij de mannen hoger ligt dan bij de vrouwen.

Ook de jeugdwerkloosheid evolueert op jaarbasis positief. In vergelijking met oktober 2010 daalde het aantal werklozen jonger dan 25 jaar met 5,7 procent. Niettemin vergoedde de RVA in oktober 807 jonge werklozen meer in vergelijking met september. Dit is een stijging met 1,3 procent.

Werkzoekende 50-plussers blijven het moeilijk hebben in hun zoektocht naar werk. Het aantal 50-plussers blijft op nagenoeg hetzelfde niveau hangen als een jaar geleden. In oktober 2010 waren er 107.582 volledig werklozen van minimaal 50 jaar. Vorige maand is dit licht opgelopen tot 107.807.

Het aantal langdurig werkzoekenden (sedert tenminste twee jaar) is op jaarbasis stabiel gebleven. In oktober waren 200.994 langdurig werkloos. Dat zijn er 1676 meer dan in september 2011.

Het aantal tijdelijke werklozen is in vergelijking met oktober 2010 met 12,7 procent gedaald tot 19.739 eenheden. In vergelijking met september 2011 stijgt het aantal tijdelijke werklozen echter met 6,3 procent.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.