Werkloosheidscijfers januari 2015

De recente maatregelen waardoor werkzoekenden langer beschikbaar moeten blijven, tekent zich duidelijk af bij de 55-plussers. Het aantal werkzoekenden in de leeftijdsgroep tussen 55 en 60 jaar groeit met 4728 eenheden of 15,6% en de 60- tot 65-jarigen klimmen met 1344 of 44,3%.

De sluiting van Ford Genk heeft een duidelijke invloed op de Limburgse werkloosheid, die zo’n 3,4% stijgt. In december was er daar nog een daling op jaarbasis van 3,6%. De VDAB neemt naast de opvang en begeleiding van de ontslagen en met ontslag bedreigde werknemers van Ford (en de betrokken toeleveringsbedrijven) extra maatregelen om de toenemende werkloosheidsdruk in Limburg op te vangen. De VDAB heeft namelijk een arbeidsmarktprogramma opgesteld, dat een duizendtal extra trajectbegeleidingen en 3500 begeleidings- en opleidingsacties aanbiedt in de periode 2015-2016.

Vooral mannen slachtoffer van de crisis

Vlaanderen telt meer mannelijke (130.606) dan vrouwelijke werkzoekenden (108.961). Mannen staan nu voor 54,5% van de Vlaamse werkzoekenden. Dat is een opmerkelijk keerpunt.

Voor de crisis waren de mannen nog in de minderheid. Het banenverlies in de industrie trof dan ook vooral mannen. Vrouwen hadden minder last van de crisis, doordat ze vaker werken in de dienstensector die beter weerstand bood aan de crisis. De groei van de dienstencheques had eveneens een positief effect op de arbeidsmarktpositie van vrouwen.

Ook de betere schoolprestaties van meisjes en hun keuze voor opleidingen die aansluiten op de vraag vanuit de tertiaire en quartaire sector spelen een rol. Het voorbij jaar was de evolutie van de mannelijke en vrouwelijke werkloosheid wel weer vergelijkbaar.

Bron: VDAB

Gedetailleerde werkloosheidsstatistieken: http://arvastat.vdab.be/arvastat/index.html


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.