Werkloosheidsuitkeringen dalen geleidelijk in tijd

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtHerstructureringInstroomLoonLoonkostenLoopbaanMotivatieOntslag
De uitkeringen dalen nu al, maar sinds 1 november 2012 dalen ze voor sommige werklozen forser. Gezinshoofden zullen het finaal met 12 procent minder moeten doen, alleenstaanden met 17,5 procent en samenwonenden met 41,5 procent.

Wie minder dan vijf jaar aan het werk is, ziet het bedrag al na een jaar en twee maanden dalen, anderen pas na twee jaar. Vanaf dan gaat het bedrag om de zes maanden omlaag en dat maximaal vier keer. Na zes maanden bereikt de werkloze een minimumbedrag.

Veel werklozen blijven gespaard. De bestaande uitzonderingen blijven geldig. Daarnaast is er een uitzondering voor werklozen die een arbeidsongeschiktheid van 33 procent hebben, voor 55-plussers en voor mensen die meer dan twintig jaar gewerkt hebben.

Het Netwerk tegen Armoede trok al naar de Raad van State tegen de degressiviteit. De beslissing wordt ten laatste in februari 2013 verwacht.

Unizo noemt de nieuwe maatregel ‘redelijk’, ‘sociaal gecorrigeerd’ en ‘voorzichtig’ in vergelijking met de maatregelen die in andere Europese landen worden genomen. De werkgeversorganisatie wijst erop dat deze maatregel werklozen zal aanzetten tot het actief zoeken naar werk.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.