Werklozen worden massaal zelfstandig

Via het systeem ‘springplank naar zelfstandige’ verliezen werklozen niet onmiddellijk hun werkloosheidsuitkering. In het eerste jaar dat ze de sprong naar het ondernemerschap wagen, verliezen ze slechts een beperkt deel van hun uitkering. Daardoor worden almaar meer werklozen zelfstandigen. Tussen oktober 2016 en oktober 2018 kozen 12.718 werklozen ervoor zelfstandige te worden. Een derde van hen was na twaalf maanden nog altijd zelfstandig, zonder dat ze verder een beroep deden op een werkloosheidsuitkering. Nog eens 21,5 procent ging aan de slag als loontrekkende, al dan niet in combinatie met een zelfstandige nevenactiviteit.

Na een jaar werkte ruim de helft van de werklozen die in het systeem stapten. Het zijn vooral jongeren: 70 procent van de werklozen die voor zelfstandigheid kiezen, is jonger dan 45 jaar.

Bron: De Tijd

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.