Werknemers delen opnieuw meer in de winst

Sinds 2018 kunnen werkgevers hun medewerkers via de winstpremie laten delen in de winst van het voorbije boekjaar. Dat is goed nieuws, want na zeven maanden 2022 genieten al meer werknemers van een winstpremie dan vorig jaar, na het coronajaar 2020. Vandaag deelt namelijk 1,62 procent van de Belgische werknemers in de winst. Dat is meer dan 1,57 procent in heel 2021. Het mediaan brutobedrag van de premie ligt op 900 euro. Vorig jaar was dat 700 euro.

De cijfers komen van SD Worx, die de lonen van meer dan een miljoen werknemers in de privésector berekent. “Het bedrag van de premie varieert elk jaar. Ook kan de werkgever na het afsluiten van ieder boekjaar beslissen om al dan niet te opteren voor een winstpremie, op basis van de resultaten van het jaar ervoor. Zo was in het moeilijke jaar 2020 de premie op basis van het jaar 2019 welgekomen”, vertelt Isabelle Cornelis, consultant bij SD Worx.

War for talent

Bijna negen op de tien werkgevers (86,5 procent) die de premie toekennen, hebben minder dan vijftig werknemers. 70 procent telt minder dan twintig werknemers. Toch blijft het succes algemeen eerder beperkt. Er zijn na zeven maanden in 2022 nog niet zo veel werkgevers die de premie al hebben uitbetaald als in volledig 2021.

Vooral in sectoren waar de krappe arbeidsmarkt voelbaar is, vinden werkgevers de weg naar de winstpremie. “Werkgevers willen hun mensen graag behouden en ook een financieel extraatje geven door te delen in de winst”, klinkt het. Vooral de gezondheidssector, bouwsector, voedingsproductie, ICT, transport, maatschappelijke dienstverlening gebruiken het om werknemers te belonen. “Het is een motiverend instrument.”

De winstpremie bestaat 5 jaar

Sinds 1 januari 2018 beschikken ondernemingen over de mogelijkheid werknemers collectief te laten delen in de winst. De invoering van de winstpremie had als doel de wet betreffende de werknemersparticipatie van 22 mei 2001 nieuw leven in te blazen. De winstpremie geniet van een gunstig (para)fiscaal regime: 13,07 procent solidariteitsbijdrage (ten laste van de werknemer) en een algemene taks (bronheffing) van 15 procent (KMO-investeringsspaarplan) of 7 procent (voor de gewone winstpremies).

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.