Werknemers durven opnieuw van job veranderen

Dat blijkt uit de Candidate Pulse van HR-dienstverlener Acerta. Het jaarlijkse onderzoek peilt bij bijna 4000 respondenten naar intentieveranderingen en de onderliggende redenen. Na een jarenlange daling stijgt de jobmobiliteit voor het eerst sinds 2009.

Meer dan een derde van de werknemers (37%) wil dit jaar van job veranderen. Vorig jaar was dit slechts 25%. Bijna een kwart (23%) zoekt bovendien actief naar een andere job. In 2013 was dat slechts 17%. Slechts 10% van de respondenten zegt niet geïnteresseerd te zijn in een nieuwe job.

De jobzoekers achten hun kans op slagen als goed in. De helft van de actief werkzoekenden verwachten binnen de zes maanden van werkgever te veranderen. Een kwart denkt binnen een jaar van job te veranderen.

22% heeft in 2014 al twee tot drie keer gesolliciteerd, 27% al drie tot vijf keer, 7% zes tot tien keer en 6% meer dan tien keer. 38% heeft nog niet gesolliciteerd.

Bovendien blijft het niet bij solliciteren. Van degenen die in 2013 actief op zoek gingen naar een andere werkgever, werkt 51% ook effectief voor een andere werkgever in 2014. Van de latent werkzoekenden veranderden er eveneens 17% van werkgever in 2014.

De belangrijkste reden om uit te kijken naar een nieuwe werkgever is meer uitdaging of gebrek aan uitdaging in de huidige job. Opleidingsmogelijkheden, ondersteuning van de leidinggevende, verloning en de balans werk-privé vormen minder aanleiding om van werkgever te veranderen. Opmerkelijk is dat ook jobzekerheid geen drijfveer is om te veranderen.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.