Werknemers eisen meer flexibiliteit over hun voordelen

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de Great Remuneration Survey van professor Xavier Baeten en onderzoekster Bieke Huyst aan de Vlerick Business School. Welgeteld 1993 personen vulden een vragenlijst in over hun tevredenheid, kennis en noden van de voordelen als onderdeel van hun salaris. In Vlaanderen gebeurde het onderzoek met medewerking van de krant De Standaard, in Wallonië met La Libre Belgique.

Welke voordelen krijgt de werkende Belg?

De vier meest voorkomende voordelen voor Belgische werknemers zijn pensioenen, hospitalisatieverzekering, maaltijdchecques en training. Voor managers zijn dat ook bedrijfswagens en smartphones. Dat zijn niet toevallig de voordelen waaraan belastingvoordelen gekoppeld zijn.

Voordelen omtrent duurzaamheid, zoals een fietstoeslag, zijn niet populair. Net als de kinderopvang: slechts 13% verklaart dat er kinderopvang is gedurende schoolvakanties, 8% kan daarop rekenen als hun kinderen ziek zijn en 6% heeft toegang tot een bedrijfscrèche.

Doorsnee werknemers hebben gewoonlijk minder voordelen dan hun managers. Zo heeft slechts 24% van de kantoorwerkers een bedrijfswagen, in tegenstelling tot 68% van de managers. Ook bij de mobiele telefoons zien we daar een groot verschil, maar niet bij de verzekering. Tot slot heeft ook de grootte van het bedrijf zijn invloed: kleinere bedrijven geven minder voordelen.

Welke voordelen wil de Belg?

Over het algemeen liggen vraag en aanbod dicht bij elkaar. De Belgen willen vooral een hospitalisatieverzekering, aanvullend pensioen, training en de mogelijkheid tot flexwerken. Dit zijn tevens de voordelen die bedrijven het meest aanbieden.

Waar de Belgische werknemer ook naar verlangt, maar zelden krijgt, zijn flexibiliteit en thuiswerken. Slechts 37% van de werknemers mag regelmatig van thuis uit werken, ook al ligt de vraag veel hoger.

Het belang van bepaalde voordelen hangt af van de leeftijd. Zo verlangen 36- tot 45-jarigen voornamelijk naar flexibel werken. 45-plussers zijn dan weer hoofdzakelijk bezorgd over hun verzekering en pensioen. De bedrijfswagen bevindt zich ergens in het midden: vooral wie er één heeft, vindt het een belangrijk voordeel.

Onvoldoende flexibiliteit

Het onderzoek ontdekte ook de opvallend grote vraag naar meer flexibiliteit bij de keuze van de voordelen. De werknemers zijn over het algemeen immers tevreden over de voordelen als onderdeel van hun salaris, maar ze zouden ook graag meer keuze om die voordelen te laten overeenstemmen met hun persoonlijke omstandigheden. Dit gevoel leeft vooral bij de gewone werknemer en niet zozeer bij de manager.

Vooral bij de uitbetaling van de bonus wil men meer flexibiliteit. 49% wil bijvoorbeeld de bonus volledig in cash ontvangen, bij de werknemers is dat 65%. Dat betekent dat zowat de helft een mix wil van pensioenbijslag en vakantiedagen. Het is echter vooral de wetgeving die in de weg staat van meer flexibiliteit. De bal ligt dus in het kamp van de overheid.

Kennis over voordelen wordt overschat

Heel wat deelnemers aan het onderzoek bleken ook hun kennis over hun voordelen te overschatten. Zo wist slechts 22% of ze een invaliditeitsverzekering hadden. Ook de kennis over de levensverzekeringen is opvallend laag. En opvallend genoeg weet slechts 1,3% van de werknemers met een bedrijfswagen hoeveel ze daarvoor juist belast worden.

Bron: Vlerick Business School (vlerick.com)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.