Werknemers en werkgevers niet akkoord over werk-privéverhouding

Zowat één op de vijf werknemers spendeert wekelijks meer dan twintig uur van zijn vrije tijd aan werkgerelateerde activiteiten. Dat wordt verklaard door de komst van nieuwe technologieën en de globalisering waardoor de ‘9-to-5’werkdag tot het verleden behoort. Dat blijkt uit een onderzoek van Millennial Branding en CareerArc. Volgens de studie verwacht 65% van de werkgevers dan ook dat hun personeel ook buiten de kantooruren bereikbaar is via e-mail of telefoon.

Meer nood aan flexibiliteit

Door deze ingewikkeldere werk-privéverhouding moet de HR-afdeling zich best gaan toeleggen op flexibiliteitsprogramma’s. 53% van de ondervraagde bedrijven heeft plannen om daarin te investeren en zo de werknemerstevredenheid en de productiviteit te doen stijgen.

Om te bepalen welke maatregelen de HR-divisie het best kan nemen, moet er contact gezocht worden met de werknemers: wat zijn hun bekommernissen? Daarna kan het bedrijf, bijvoorbeeld, de werknemers één dag per week van thuis uit laten werken of het personeel een bedrijfstelefoon geven die ze na een bepaald uur mogen uitschakelen.

Sommige bedrijven gaan al erg ver in hun flexibiliteit, zoals Aetna en MITRE. Bij Aetna werkt bijvoorbeeld bijna de helft van het personeel voltijds van thuis uit. Daarvoor is wel een cultuur van vertrouwen vereist, 42% van de werkgevers vreest immers dat het personeel daar misbruik van zou maken. Dat is echter niet het geval bij Aetna, waar de productiviteit zelfs steeg en het bedrijf daardoor bovendien jaarlijks 80 miljoen dollar bespaart.

Bij MITRE geniet zo’n 90% van de personeelsleden van één of andere vorm van flexibiliteit. Dat gaat van een verkorte werkweek tot telewerken. Uit een ondervraging van het personeel bleek dat die flexibiliteit de belangrijkste reden is waarom ze graag voor het bedrijf werken.

De vraag naar meer flexibiliteit zal in de toekomst alleen maar stijgen door de technologische vooruitgang, globalisering, bedrijven die kosten willen besparen en meer millennials die aan kinderen beginnen. De onderzoekers vermoeden dat de bedrijven daarom in de toekomst één of andere vorm van flexibiliteitsprogramma’s zullen aanbieden aan hun werknemers.

Bron: Entrepreneur.com


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.