Werknemers hebben weinig vertrouwen in hun werkgevers

Dat leren we uit een nieuwe studie van concultancybedrijf Interaction Associates. Het vertrouwen, dat het onderzoek definieert als “de wil om persoonlijke risico’s te accepteren op basis van andermans acties”, is bij een kwart van de ondervraagden het afgelopen jaar bovendien nog gedaald. Werknemers leggen liever hun vertrouwen bij hun collega-medewerkers, met wie ze ook meer open zijn. Zo vindt 54% van de werknemers dat het veilig is om hun ideeën en meningen te delen met hun collega’s en amper 38% vindt het ook veilig om dat met de baas te bespreken.

Nochtans is vertrouwen cruciaal voor de bedrijfsresultaten, zo onderschrijven ook de ondervraagden. 82% van hen stelt dat het voor hen iets essentieels is om efficiënt te kunnen werken. Bedrijven zouden volgens de studie maar liefst 2,5 keer meer kans hebben om te groeien als er sprake is van veel vertrouwen in de bedrijfsleider. Bovendien bereiken dergelijke bedrijven ook sneller hun targets, een competitievere marktpositie, ethisch gedrag en meer winst. Acht op de tien werknemers is er ook van overtuigd dat een goed vertrouwen zorgt voor meer innovatie en investeringen in nieuwe projecten.

In het besluit geeft de studie nog vijf belangrijke tips waarmee bazen dat vertrouwen kunnen opbouwen:

  • Vraag steeds input bij beslissingen die hun weerslag hebben op het personeel.
  • Geef bij beslissingen steeds achtergrondinformatie.
  • Maak de werknemers klaar voor succes door hun scholingsmogelijkheden te geven.
  • Geef fouten toe.
  • Straf de werknemers niet als ze bepaalde bekommernissen ter sprake brengen.

Bron: smallbusiness.foxbusiness.com


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.