Werknemers nemen geen verlof voor de liefde

Handelaars en horeca bouwen hele campagnes op rond het feest van de liefde. HR-dienstverlener Acerta onderzocht of werknemers ook sneller geneigd zijn om een dagje vakantie te nemen ter gelegenheid van Valentijn. Dat blijkt echter niet het geval. Rond Valentijn ligt het verlofpercentage tussen 2 en 2,5 procent, wat overeenkomt met de verlofratio van een normale werkdag. Op Valentijn neemt dus 1 op de 50 werknemers vakantie, net zoals op andere dagen.

Enkel wanneer Valentijn op maandag of vrijdag valt, zien we een hoger aantal vakantiedagen dan gemiddeld. Op die twee dagen stijgt het vakantiepercentage tot 2,6 procent omdat de werknemer dan de brug kan maken met het weekend. Wanneer 14 februari tijdens de krokusvakantie valt, zoals in 2013 het geval was, verdubbelt het vakantiepercentage en neemt 5,63 procent van de werknemers vakantie.

Het hogere vakantiepercentage heeft dus niet te maken met het feit dat het Valentijn is, maar met het feit dat deze op een maandag of vrijdag of in een vakantieperiode valt. Daarnaast wordt het samen uit gaan eten blijkbaar ook op een normaal uur afgerond, want ook de dag na Valentijn wordt er niet meer vakantie genomen dan op andere dagen.

Wat met relaties op het werk?

Hoewel een werkgever relaties op het werk niet kan verbieden omdat dit tot het privéleven behoort van de werknemer, is het raadzaam om hier duidelijke regels over in te voeren. Zeker als het een relatie betreft tussen een leidinggevende en een ondergeschikte. In dat geval zal vaak aan één van de twee gevraagd worden een andere rol op te nemen in de organisatie.

Werknemers horen hun arbeidsovereenkomst immers te goeder trouw uit te voeren, verliefd of niet, ook als het een hiërarchische relatie betreft. Wanneer een verliefd koppel bovendien meermaals ongepast gedrag vertoont, kan de werkgever hen formeel in gebreke stellen en sanctioneren. Indien de situatie daarna niet verbetert, kan dit eventueel leiden tot ontslag. Het is dan ook raadzaam om hierover richtlijnen op te nemen in het arbeidsreglement.

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.