Werknemers ontevreden over leiderschapskwaliteiten baas

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenCommunicatieLeiderschap en CoachingLoopbaanMotivatieStrategieWellness
Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij meer dan 1000 werknemers. In 2010 was 31 procent ontevreden over zijn leidinggevende. Een jaar later zegt meer dan één werknemer op drie (36 procent) ontevreden te zijn. Een derde hiervan (12 procent van het totaal) zegt zelfs ‘zeer’ ontevreden te zijn over de leiderschapskwaliteiten van zijn leidinggevende.

In vergelijking met 2010, vinden Belgische werknemers in 2011 hun leidinggevende vooral minder overtuigend, minder inspirerend en minder sturend. Leidinggevenden worden niet alleen als minder enthousiast gezien, maar komen in de ogen van de werknemers ook niet aan hun voorbeeldfunctie tegemoet.

Meer transparantie en waardering

67 procent van de Belgische werknemers wil meer transparantie over beloningen voor het leveren van inspanningen. Vorig jaar was dit ‘slechts’ 58 procent.

Bijna 40 procent geeft aan dat zijn baas niet duidelijk bespreekt welke verantwoordelijkheden tot hun job behoren en welke niet. Eenzelfde percentage klaagt over het gebrek aan waardering van zijn baas.

Werknemers in grote kmo’s (200 tot 250 werknemers) zijn het minst positief over hun leidinggevende (en dit op alle leiderschapsgedragingen). Het feit dat dergelijke bedrijven noch tot kleine kmo’s, noch tot grote bedrijven behoren, speelt zeker een rol bij de verklaring van de ontevredenheid.

Bron: Securex

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.