Werknemers social profit presenteren eisenbundel

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenOverlegorganenVakbonden
Dit jaar loopt het vorige, vijfjarige sociaal akkoord uit de zorgsector en social profit af. Op een militantenvergadering hebben de vakbonden een gezamenlijke eisenbundel voorgesteld. Die werd meteen overhandigd aan Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn partijgenoot premier Yves Leterme. De marge voor het cao-overleg zal immers ter beschikking gesteld moeten worden door de regeringen.

Marge zal er moeten zijn, als de eisenbundel ingewilligd wordt. De bonden eisen immers allereerst meer koopkracht. De kloof tussen de zachte en de harde sectoren is immers te groot, zo vindt het vakbondsfront.

Bovendien worden meer jobs geëist. Logisch, want er is ook steeds meer werk in de zorgsector door de verouderende bevolking, commentarieert André Langenus, federaal secretaris van de socialistische bediendebond BBTK.

Een andere belangrijke eis zijn extra vrije dagen. Die zijn nodig om de flexibiliteit, de zware psychologische en fysieke belasting te compenseren en om combinatie werk-gezin te vergemakkelijken.

Op de kabinetten wordt verwacht dat het cao-overleg tegen oktober rond zou zijn. Dat stuit wel op enige scepsis, de vorige onderhandelingen duurden anderhalf jaar.

Bron: De Standaard

Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.