Loon
De respondenten verdienen gemiddeld 3090 euro bruto per maand. Omdat gemiddeldes beïnvloedbaar zijn door uitschieters, zowel naar boven als onder, is de mediaan een betere vergelijkingsbasis. In de Loonwijzer bedraagt het mediaanloon 2778 euro en ligt ruim 200 euro onder het gemiddelde loon. Dit betekent dat de helft van de respondenten minder verdient dan 2778 euro bruto per maand en de helft meer.
Het opleidingsniveau bepaalt de hoogte van het loon. Een master verdient gemiddeld 3609 euro per maand, een bachelor 3041 euro. Wie stopt met studeren na het secundair verdient gemiddeld 2586 euro.
Juristen, ingenieurs, onderzoekers, informatici, consultants, HR- en financieel experts verdienen het meest. Zij verdienen tussen de 3300 en 3550 euro bruto per maand. Algemeen managers en directeurs doen daar nog een schepje bovenop. Hun maandloon bedraagt gemiddeld 4888 euro.
Ook de sector heeft een invloed. Internationale instellingen, de (petro)chemie, de farmaceutische industrie, energie- en watervoorziening, de bank- en verzekeringssector of organisaties uit de financiële dienstverlening zijn de beste betalers. De lonen variëren er van 3300 euro tot 4200 euro per maand.
Sectoren als de horeca en toerisme betalen de laagste lonen. De werknemers uit deze studie verdienen er gemiddeld 2300 tot 2500 euro per maand.
Een starter verdient gemiddeld 2176 euro bruto per maand. Over een periode van 30 jaar stijgt het loon van een werknemer gemiddeld met 69 procent. Na die periode verdienen werknemers gemiddeld 3700 euro bruto per maand.
Het loon maakt op twee momenten in de loopbaan de grootste sprongen. De eerste keer na vier tot vijf jaar werken en een tweede keer na een loopbaan van zes tot tien jaar.
Extralegale voordelen
Werknemers hebben gemiddeld vier extralegale voordelen. Maaltijdcheques (65 procent), hospitalisatie (53 procent)- en groepsverzekering (45 procent), terugbetaling van het woon-werkverkeer (37 procent), ecocheques en andere waardebonnen (37 procent) zitten het vaakst in het salarispakket.
Een derde geeft een gsm en abonnement dat betaald wordt door de werkgever, 29 procent een laptop. Een kwart heeft een bedrijfswagen met tankkaart. 17 procent stipt thuiswerken aan als extralegaal voordeel.
Eén op de vier werknemers ontvangt een variabel loon of een bonus.
Gemiddeld 28 vakantiedagen
Werknemers hebben gemiddeld 28 dagen vakantie per jaar. Medewerkers van openbare instellingen hebben gemiddeld 31 dagen vakantie. In de chemie en petrochemie krijgt men 34 dagen vakantie per jaar.
De minste vakantiedagen (22) zijn terug te vinden in de horeca en toeristische sector.
Grotere bedrijven (meer dan 500 werknemers) bieden hun medewerkers meer vakantiedagen (gemiddeld 29) dan kleinere bedrijven (minder dan 50 werknemers). Werknemers krijgen er gemiddeld 26 dagen vakantie per jaar.
Tevredenheid
Acht op de tien werknemers zijn tevreden met hun jobinhoud en werkgever. Toch zegt meer dan de helft (52 procent) dat de logica tussen het loon dat ze krijgen en de prestaties die ze daarvoor moeten leveren, zoek is.
Arbeiders lijken het minst tevreden te zijn over de verhouding tussen loon en prestaties (63 procent). Bij bedienden is dat 53 procent en bij kaderleden 43 procent.
Die ontevredenheid is het grootst in de sectoren die gemiddeld het slechtst betalen: horeca (64 procent), toerisme (63 procent), textiel (61 procent). In sectoren als de informatica, de farmaceutica, de chemie en de overheid vindt slechts 43 procent dat. Het onderwijs (42 procent), internationale instellingen (35 procent) en de sector van energie- en watervoorziening (32 procent) scoren nog beter.
Niettemin is 58 procent van de respondenten bereid om meer te doen dan wat hun werkgever van hen verwacht. 15 procent van de werknemers is actief op zoek naar een nieuwe werkgever.
Bron: Jobat