Werknemers vinden is moeilijk voor drie op de vier bedrijven

Arbeidmarktkrapte
Arbeidsmarkt

Geschikte medewerkers vinden en houden is de grootste uitdaging voor Belgische bedrijven in 2023. Opmerkelijk is dat er meer intern wordt gekeken bij het invullen van vacatures. Meer dan zes op de tien bedrijven helpen werknemers daarom om de juiste vaardigheden te ontwikkelen.

Trouwe lezers van HR Square weten dat we eind 2022 een mini-enquête lanceerden die peilde naar de HR-focus bij bedrijven in 2023. Geschikte werknemers vinden kwam daarbij uit de bus als een van de belangrijkste uitdagingen. Die conclusie wordt nu herhaald door een onderzoek van KU Leuven en Acerta. Voor drie op vier bedrijven in ons land is het vinden van juiste mensen én ze te houden, momenteel de grootste moeilijkheid. Ook voldoende medewerkers aanwerven blijft een belangrijke bezorgdheid voor bijna vier op de tien bedrijven.

De structurele arbeidskrapte heeft gevolgen voor werkgevers. Zo is ‘ghosten’ (het niet reageren op, nvdr.) van kandidaat-sollicitanten uit de wereld. 22,4 procent van de bevraagde bedrijven zegt soms feedback te geven aan sollicitanten. 69,4 procent van de bedrijven zegt dat altijd te doen. Wanneer er feedback gegeven wordt, is dat bij weerhouden kandidaten bijna altijd gepersonaliseerde feedback (92,2 procent), bij niet-weerhouden kandidaten is dat merkelijk minder (58,9 procent).

Tot slot is 62 procent van de bedrijven van mening dat het ontwikkelen van medewerkers in de vaardigheden van morgen nog uitdaging is, misschien wel een nog grotere uitdaging. Ook het voorbereiden van medewerkers op voortdurende verandering wordt als een grote uitdaging gezien (59,8 procent).

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.