Werknemers willen niet lunchen met de baas (en velen zelfs niet met collega’s)

Welgeteld 33% van de vrouwelijke werknemers en 25% van de mannelijke wil niet lunchen met een chef of manager. Zo’n 22% van de medewerkers wil tijdens de middag ook collega’s van andere departementen mijden. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfscateraar Eurest naar lunchgedrag op het werk onder ruim 1000 werkenden in Nederland. 

De lunch wordt vooral gezien als een ontspannen, sociaal moment. “De lunch is voor sommigen het moment van de dag om even los te komen van het werk”, commentarieert bedrijfscateraar Anouk Kogelman in De Telegraaf. Het feit dat 22% niet wil lunchen met collega’s van andere afdelingen, bevestigt ze ook, maar ze wijst eveneens op het belang van de andere groep: “Anderen willen juist even netwerken met collega’s van andere afdelingen.”

Heel opmerkelijk is dat nagenoeg 40% van de werknemers sowieso al geen ‘gezellige lunch’ wil. Zij willen alleen eten of alleszins zonder collega’s in de buurt. Ze eten dan ook liefst buiten het bedrijf en gaan, bijvoorbeeld, een broodje kopen in de omgeving.

Geen rotzooi

Kogelman raadt bedrijfsrestaurants dan ook aan daarop in te spelen door zowel tafels te plaatsen voor slechts een paar personen, maar evengoed lange aanschuiftafels, waaraan een groot aantal werknemers spontaan kan aanschuiven. Kortom, zorg ervoor dat iedereen zich goed voelt tijdens de lunch.

Maak vooral geen rotzooi van de lunch, waarschuwt Kogelman nog: “Broodkruimels in de boter en kaaskorstjes op tafel bezorgen bijna een kwart van de werknemers kippenvel.” Smakken en praten met de mond vol behoren ook tot de top van de grootste ergernisen tijdens de lunch. 

1 op de 3 heeft geen bedrijfsrestaurant

Eurest stelde ook vast dat meer dan een derde van de Nederlanders geen bedrijfsrestaurant heeft en dus ook geen gezamenlijke lunchtafel. Dat impliceert dat vele werknemers nog altijd zelf voor hun lunch moeten zorgen. Velen brengen dan ook zelfgesmeerde boterhammen mee van thuis. Wie wel een lunch aanbiedt, moet beseffen dat de werknemers keuze willen.

Eten op bureau populair

In een ander onderzoek over het lunchgedrag in Nederland kwam eerder al aan het licht dat de lunch op het werk lang niet voor iedereen een moment van ontspanning is. Bij de werknemers op kantoor eten er zelfs bijna net zo veel achter het bureau op hun eentje als op een andere plaats, zoals de kantine. Dat blijkt uit Het Grote Lunchonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope.

Zo’n 39% van de Nederlandse werknemers luncht in een kantine of een andere hiervoor bedoelde ruimte. Zowat evenveel werknemers luncht meestal achter het bureau. Van die mensen werkt 85% soms of zelfs altijd door tijdens het lunchen. Met andere woorden, een derde van alle werkenden werkt door tijdens de lunch. Voor hen is de lunch niet bepaald een moment van ontspanning.

Een half uur pauze

Gemiddeld hebben Nederlanders 30 minuten lunchpauze. Meer dan de helft (53%) van hen doet daar geregeld wel enkele minuten bij. Bij 4% is dat zelfs altijd het geval. Echt veel langer wordt er echter niet geluncht. Het gaat om gemiddeld zo’n 8 à 9 minuten extra.

Voor zowat 66% blijft het werk het meest besproken onderwerp tijdens de lunch, terwijl amper 7% zich echt ergert aan praten over het werk tijdens de lunch. Andere veelbesproken onderwerpen zijn actualiteiten, dagelijkse beslommeringen en vakanties. Vrouwen hebben het vaak ook over kinderen en mannen vertellen al eens graag een mop.

Gsm en roddels wekken irritatie op

Meer dan de helft (55%) van de Nederlanders stoort zich wel eens tijdens de lunch. Daan gaat het vooral om collega’s die veel met hun gsm bezig zijn. Ook roddelen over andere collega’s wekt bij velen irritatie op.

Bron: Eurest (eurest.nl), De Telegraaf (telegraaf.nl), De Groene Jager Catering (degroenejagercatering.nl), Misset Horeca (missethoreca.bl), Multiscope (multiscope.nl)


Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.