Werkzekerheid belangrijker dan loon voor werkzoekende

ArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenErgonomieInstroomLoonLoopbaanPreventieUitstroomVeiligheidWellness
De Europese enquête over beroepsveiligheid en –gezondheid werd uitgevoerd in de 27 Europese lidstaten onder de bevolking ouder dan achttien. Er werden 27.106 interviews (ongeveer 1000 interviews per land) afgenomen tussen maart en mei 2009.

Keuze voor werkgever

De ondervraagden dienden twee criteria aan te stippen op een lijst met vier elementen die een rol spelen bij de keuze voor een werkgever: werkzekerheid, loon, veilige en gezonde werkomstandigheden en werkuren.
Het criterium werkzekerheid kwam als belangrijkste factor uit de bus (60 procent), voor loon (44 procent), werkomstandigheden (33 procent) en werkuren (25 procent).
Gemiddeld was het criterium veilige en gezonde werkomstandigheden in de hele EU goed voor 36 procent. Zweden kozen met 52 procent zeer gericht voor dit criterium als belangrijkste in hun keuze voor een werkgever.

Andere resultaten:

 • 54 procent van de Belgen meent dat een slechte gezondheid slechts in beperkte mate wordt veroorzaakt door het werk dat iemand uitoefent.
 • 58 procent van de Belgen denkt dat de veiligheid en gezondheid op de werkplek verbeterd is de laatste vijf jaar.
 • Belgen zijn verdeeld over de vraag of de werkomstandigheden kunnen verslechteren door de economische crisis: 20 procent meent dat er in grote mate kans is op een verslechtering, 47 procent denkt eerder in beperkte mate. 23 procent gelooft niet echt in een verslechtering.
 • Belgen menen dat ze goed geïnformeerd zijn over de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer. 20 procent is goed geïnformeerd, 36 procent tamelijk goed.
 • Port of Antwerp-Bruges
  Benelux Unie
  ALDI België

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.