Wie of wat houdt genderdiscriminatie in stand?

In het onderzoek van het psychologiedepartement van de University of Exeter kregen managers een fictief prestatieverslag van een dierenarts-chirurg. Iedereen kreeg hetzelfde verslag, alleen de naam van de dierenarts was de ene keer Mark, de andere keer Elizabeth. Aan de managers werd gevraagd de competenties en prestaties van de dierenarts te beoordelen en een salarisvoorstel te doen.

Wat bleek? Het merendeel van de managers vonden de mannelijke dierenarts competenter dan de vrouwelijke en stelden een loon voor dat gemiddeld 8 procent hoger was. Meer zelfs, managers die ervan overtuigd waren dat er geen sprake meer is van genderdiscriminatie op de werkvloer stelden een hoger loon voor aan de mannelijke dierenarts. Managers die denken dat genderongelijkheid nog steeds bestaat, adviseren de man en de vrouw min of meer hetzelfde loon te geven.
Voorts bleek dat 44,5 procent van de managers gelooft dat vrouwen niet meer gediscrimineerd worden. Van die groep was 61 procent man. Toch merken de onderzoekers op dat ook vrouwelijke managers hun vrouwelijke collega’s onderwaarderen.
Vier op tien managers geloven dat vrouwen nog steeds gediscrimineerd worden op de werkvloer.
Omdat de vrouwelijke dierenarts als minder competent werd gezien, waren managers ook minder geneigd om haar meer managementtaken te geven of haar te stimuleren in te gaan op een promotie.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.