Winst van Het Nieuwe Werken zit in het resultaatgericht werken

Het Nieuwe Werken (HNW) is ondertussen het stadium van de hype voorbij en dus verschijnen de eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de impact ervan. Arjan de Kok van de Universiteit Utrecht onderzocht de ervaring van medewerkers met HNW, de kennisdeling en de rol van informatietechnologie en informatiebeveiliging. Hij combineerde een langlopende studie onder medewerkers die met HNW te maken kregen met een breed onderzoek onder ruim duizend respondenten voor zijn proefschrift ‘The New Way of Working: An Empirical Assessment of Organizational and Technological Effects’.

Het Nieuwe Werken of het plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken in een flexibele werksetting, berust op de zogenaamde drie B’s, de pijlers Bricks (de nieuwe werkomgeving), Bytes (het gebruik van IT en mobiel werken) en Behavior (resultaatgericht werken en work-life balance). De aandacht van de Kok ging naar de laatste twee.

Positief effect

Is de medewerkersbetrokkenheid gegroeid door de invoering van HNW? Is het evenwicht werk-privé beter geworden? Is de organisatie productiever geworden? Het antwoord is duidelijk ja. Volgens de Kok heeft de invoering van HNW statistisch gezien een significant positief effect op de betrokkenheid van de werknemers. Zelf kunnen kiezen met welk device je werkt, versterkt dit positieve effect.

Vooral aspecten zoals resultaatgericht werken, meer autonomie en meer vrijheid in het werk, zorgen voor het positieve effect. Het nieuwe kantoor en de IT, dragen er in veel mindere mate toe bij.

Communicatie

Toch zijn er ook negatieve effecten. Omdat medewerkers mobieler zijn, verandert de manier van kennisdelen. Communicatie verloopt minder vaak face-to-face en meer virtueel en kennis wordt ook minder vaak (expliciet) gedocumenteerd, met bijbehorend risico dat er belangrijke kennis verloren gaat.

Een ander aandachtspunt is de negatieve beleving van het verlies van de eigen werkplek. Dat blijkt uit de uitkomsten van een eerder Deens onderzoek, dat de Kok koppelde aan zijn eigen onderzoek. Veel medewerkers gaven hierin aan dat zij de hele werkdag geconcentreerd moeten kunnen werken om productief te zijn en dat de nieuwe flexibele kantoorinrichting dit niet mogelijk maakt. Hun perceptie van hoelang zij geconcentreerd achter hun bureau werken, week echter meer dan 50 procent af van de werkelijkheid. “Hieruit blijkt dat medewerkers zich wel moeten kunnen terugtrekken op een concentratieplek, maar minder vaak en voor een kortere periode dan ze denken dat nodig is”, aldus de Kok.

Ook is er een complexe verhouding tussen informatiebeveiliging en mobiel werken. Werkgevers willen best wel hun mensen op afstand en plaatsonafhankelijk laten werken, maar dan moeten de mobiele devices wel zo goed beschermd zijn dat gevoelige bedrijfsdata veilig blijven. De Kok merkt dan ook op dat te veel beveiliging op de zakelijke apparaten leidt tot irritatie, frustratie, belemmeringen wanneer men ergens niet bij kan, en uiteindelijk tot een negatieve beleving van HNW.

De Kok concludeert dat potentieel de meeste winst van HNW zit in het resultaatgericht kunnen werken en niet zozeer in de inrichting van het nieuwe kantoor of de mobiele IT. Hierbij kan de noodzakelijke informatiebeveiliging een contraproductief effect hebben, wat organisaties voor een complexe balansoefening plaatst van mobiel werken versus informatiebeveiliging.

Bron: Universiteit Utrecht/pwnet.nl

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.