Bij het EK in 2016 zijn werknemers alleszins niet massaal afwezig gebleven van het werk. De speeluren vielen telkens ’s avonds, buiten de gewone werkuren, maar hoe zat het met de werkdag na zo’n voetbalavond? Acerta keek naar de afwezigheden de dag na de match. Het legde het aantal toegekende vakantiedagen op die dagen naast overeenkomstige weekdagen van een jaar eerder (2015) en een jaar later (2017). Die vergelijking leert ons dat het voetbal niet meteen gezorgd heeft voor meer afwezigheden.
Bij de allereerste wedstrijd van het EK 2016 lag het percentage vakantieaanvragen voor ’s anderendaags lichtjes hoger dan andere jaren. Kwam dat door de verse spanning of was het die dinsdag net heel mooi weer? De stijging zou zich de volgende wedstrijden alleszins niet herhalen, zoals het voorbeeld van 27 juni 2016 laat zien (de dag na de gewonnen kwartfinale tegen Hongarije, een maandag en dus een geschikte dag om er een lang weekend van te maken). Om een volledig beeld te krijgen van afwezigheden, keek Acerta ook naar de ziekteperiodes van één dag. Ook voor deze soort afwezigheden was de stijging niet significant. Overigens: er is ook geen verschil tussen mannen en vrouwen.
Wat met de Duivelsgekte?
Wat doe je als werkgever wanneer je medewerkers verduiveld hevige supporters blijken te zijn? Wanneer ze compleet met tricolore sjaal, geschminkt, flikkerende horens en toeters op het werk verschijnen?
Marijke Beelen (Acerta): “Wellicht is het geen slecht idee om de veiligheidsvoorschriften en de kledijvoorschriften – als zoiets relevant is – nog eens op een prominente plaats uit te hangen. En de afspraken rond alcohol op het werk herhalen kan ook geen kwaad. Maar natuurlijk kan een werkgever de ambiance van zo’n WK ook positief uitspelen. Waarom geen teambuildingactiviteit koppelen aan het thema of aan een specifieke wedstrijd? Misschien is een personeelsfeest in de zomer zelfs fijner dan een traditioneel eindejaarsfeest? WK op het werk hoeft zeker niet alleen te gaan over wat NIET kan, het kan minstens even makkelijk een opportuniteit zijn! Als er maar tijdig over wordt nagedacht, als er maar tijdig goede afspraken worden gemaakt.”
Bron: Acerta (acerta.be)