Worden sociale partners lobbymachines?

OverlegorganenVakbonden

Paul Windey ziet van op zijn bevoorrechte waarnemerpositie het sociaal overleg in België achteruitgaan. Hij wijt dit aan de “onduidelijke tijden” die mede het gevolg zijn van de politieke ontwikkelingen en activiteit op Europees en Belgisch niveau. De voorzitter van de NAR stelt vast dat precies door de autonome politieke beslissingen van de EU en de federale regering de regelmaat uit het sociaal overleg geraakt. Daardoor weten vakbonden en werkgevers niet meer wie wanneer waarover beslist en vinden ze hun draai niet meer. Noodgedwongen zoeken ze hun heil in politiek lobbywerk.

Windey vindt deze trend een kwalijke zaak. Hij heeft het zelfs over een pervers effect. Wij citeren Windey in De Tijd: “De democratie moet zorgen dat het overleg kan plaatsvinden, anders krijg je destabilisatie. Ze moet de beslissingsmomenten duidelijk stellen, de contouren van de beslissingen verduidelijken en communiceren wat er is beslist. Ze moet bakens zetten in tijden van verandering.”

De voorzitter van de NAR is van mening dat de bestaande onduidelijkheid over bevoegdheden, werkwijzen en wetgeving leidt tot een sociaal ‘legitimiteitsprobleem’. Hij wil dat de vakbonden “de Europese machinerie en boodschap (…) vertalen naar de burgers”, ten bate van de democratische legitimiteit. Paul Windey denkt ook dat – “zonder te vervallen in conservatisme” – de basiselementen van het sociaal overleg moeten en kunnen behouden worden.

Akkoord met deze stellingen of niet? Lever uw bijdrage aan de discussie bij jos.gavel@hrsquare.be

Paul Windey is een van de sprekers op de HR Square November Conference 2004. De conferentie vindt dit jaar plaats in Amsterdam, van 25 tot 27 november. Het thema luidt ‘Sociale conflicten: dynamiek, preventie en beheersing’. Voorzitter en agent provocateur op het evenement is Marcel Van Aken (directeur sociale zaken Glaverbel). Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Vraag het aan via info@hrsquare.be

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.