Worden stress en burn-out erkend als beroepsziektes?

Elk jaar is 28 april de Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Naar aanleiding daarvan wijst het ABVV erop dat stressgebonden aandoeningen aan het uitgroeien zijn tot dé ziekte van de 21ste eeuw. Met een erkenning als beroepsziekte kunnen de slachtoffers ervan een uitkering ontvangen, en ook de kosten van gezondheidsspecialisten en geneesmiddelen terugbetaald krijgen.

De socialistische vakbond eist ook een versterking van de inspectiediensten om de preventie op te krikken. Er moeten meer inspecteurs en meer middelen komen om ervoor te zorgen dat de ondernemingen de wetgeving rond psychosociale risico’s naleven. Dat voorkomt slachtoffers en komt ten goede aan de sociale zekerheid.

Vorig jaar hield het ABVV naar aanleiding van de Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk een enquête, waarin 74% van de bevraagde werknemers zegt niet in staat te zijn om het huidige werktempo vol te houden tot hun 65ste, laat staan nog langer, nu de pensioenleeftijd nog verhoogd zal worden.

Zes op de tien respondenten verklaarden zelfs schrik te hebben dat hun werk niet alleen stress en burn-out zal veroorzaken, maar ook relatieproblemen, depressies, slaapstoornissen, voedingsproblemen, huidaandoeningen en talloze andere problemen en kwalen.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.