“De mens kan heel aardig nadenken. Onze ratio helpt ons bij het analyseren van problemen en het bedenken van oplossingen. Om helder te kunnen nadenken, hebben we heldere informatie nodig. HR-analytics brengt ons die nodige objectieve informatie. We kunnen bijvoorbeeld zien wanneer mensen ziek worden, hoelang ze ziek worden. Het helpt ons bij het nadenken”, stelt HR-auteur en -spreker Jeroen Busscher.
Belang van intuïtie
Maar nadenken is maar de helft van wat ons tot mens maakt. Nadenken leidt niet tot kunst, liefde of spiritualiteit. Wij voelen dingen aan, wij begrijpen zaken zonder dat we ze onder woorden kunnen brengen en kunnen dingen ervaren zonder ze te kunnen verklaren. Zonder gevoel, intuïtie of associaties blijven onze herinneringen koude plaatjes en is een zonsondergang gewoon een zakkende gele bol.
We willen onze medewerkers helpen. Tot hun recht laten komen, inspireren, helpen in hun ontwikkeling. “Te lang hebben wij dat op intuïtie gedaan, wellicht. Te veel hebben we aangenomen dat het verzuim stijgt omdat toevallig drie collega’s langdurig uit de roulatie zijn. In de wetenschap noemen ze dat N=1. Waarbij de N staat voor het aantal keren dat de proef is uitgevoerd om de stelling te bewijzen. N=1 betekent: ik heb het een keer zien gebeuren, dus het zal wel waar zijn”, aldus Busscher.
“Enkel analytics gebruiken, maakt HR koud en kil”
De enorme ontwikkelingen op het gebied van data-analyse gaan ons helpen een nog beter beleid voor onze medewerkers te ontwikkelen. Minder giswerk, meer gezond verstand. Het zal ons echter niet kunnen vertellen waarom medewerker X juist ziek werd na zijn scheiding. Wat medewerker Y nodig heeft om een nog betere accountmanager te worden. Waarom die leidinggevende zo weinig vertrouwen in zijn medewerkers heeft. “Dat zullen we moeten blijven en durven aanvoelen. Anders veranderen mensen in spreadsheetdiagrammen”, waarschuwt de auteur van ‘Onbeperkt houdbaar’ over duurzame inzetbaarheid.
HR-analytics helpt ons boven onze eigen particuliere ervaring uit te stijgen. Het betekent echter niet dat we onze eigen intuïtie vanaf nu kunnen uitschakelen. Die intuïtie blijft nodig om de getallen te ‘begrijpen’. Ons associatief vermogen blijft nodig om nieuwe concepten te creëren. “Als we niet durven aanvoelen wat er speelt bij de mensen in de organisatie, wordt HR koud en kil.” Laat HR-analytics dus een hulpmiddel zijn, maar verlies het menselijke aspect niet uit het oog, zo pleit Busscher.
Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)