Wordt oudere in dienst houden duurder?

ArbeidsmarktLoopbaanOudere werknemersOverlegorganenUitstroom
Een en ander werd vorige week bevestigd door federaal minister van Arbeid Joëlle Milquet (CDH) aan Kamerlid Hans Bonte (SP.A) in het Kamerdebat over de federale begroting.
Een vijftigplusser die in dienst is, wordt 5 tot 10 procent duurder dan vandaag. Wie hem afdankt en vervangt door een jonge laaggeschoolde werkloze of door een 45-plusser die al zes maanden werkloos is, bespaart 25 tot 50 procent van de loonkosten, zo rekent Bonte voor.

Vlaams doelgroepenbeleid

Het Kamerlid noemt dat een pervers beleid dat communautair scheefgetrokken is. Van alle werkenden van boven de vijftig jaar, is immers 80 procent Vlaming. Van alle werklozen onder de zesentwintig jaar is 80 procent Waal of Brusselaar.
Vlaanderen vraagt al lang een staatshervorming die het ‘doelgroepenbeleid’ op de arbeidsmarkt overhevelt naar de deelstaten. Die hebben immers erg uiteenlopende behoeften.
Vlaanderens grootste probleem op de arbeidsmarkt is dat ouderen te vroeg uit het arbeidsproces gestoten worden. In Wallonië en Brussel is de jongerenwerkloosheid het grootste probleem.
De Vlaamse overheid spoort bedrijven aan de vijftigplussers langer in dienst te houden. De federale regering doet nu het tegengestelde.

Woensdag herbekijkt de regeringskern de toestand. Als de federale plannen hard worden, zal de Vlaamse regering het Vlaams parlement vragen opnieuw een belangenconflict in te roepen. Dat gebeurde dit voorjaar ook al bij de eerste federale poging om de vijftigplussers duurder te maken. De federale regering moest die maatregel toen tijdelijk intrekken.

Bron: De Standaard

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.