Work-life-beleid? Denk ook aan de niet-traditionele gezinnen

De conflicten tussen werk en privé zijn ondertussen gekend: het werk komt binnengeslopen in ons privéleven, we hebben het steeds moeilijker om de twee gescheiden te houden… Lesbische, homoseksuele en biseksuele (LGB) werknemers ondervinden diezelfde conflicten als hun heteroseksuele collega’s. Maar, zo blijkt uit een bevraging van 53 LGB-werknemers door twee Amerikaanse onderzoekers, zij worden daarenboven geconfronteerd met bijkomende conflicten die vaak te maken hebben met (een vrees voor) vooroordelen.

Ze voelen zich onzeker om gebruik te maken van bepaalde maatregelen omdat ze liever niet voor hun geaardheid uitkomen, bijvoorbeeld, of twijfelen om hun partner mee te nemen naar een evenement van het werk. Zij geven ook aan dat het moeilijk is om met hun leidinggevende te spreken over familiale omstandigheden die een impact hebben op hun professioneel leven.

Focus op inclusie

Voor ondernemingen is het duidelijk: als ze geen rekening houden met de niet-traditionele gezinnen van hun medewerkers, kunnen ze een niet-onbelangrijke groep werknemers over het hoofd zien met hun maatregelen, zo stellen onderzoekers Katina Sawyer van The George Washington University en Christian Thoroughgood van Villanova University. Zij geven ondernemingen een aantal tips mee.

Zo maakt een expliciete focus op inclusie bij alle initiatieven omtrent werk-privé duidelijk voor al wie een niet-traditioneel gezin heeft dat hij/zij ook welkom is. Denk bijvoorbeeld aan impliciete veronderstellingen in het taalgebruik wanneer je een uitnodiging verstuurt.

Verschillende gezinssituaties

Daarnaast stellen ze ook voor om actief medewerkers met verschillende gezinssituaties te vragen naar wat hen een groter gevoel van inclusie zou geven. “Dat kan helpen om manieren te vinden om het werkleven rijker te maken van die personeelsleden uiteenlopende gezinssituaties die zich gestigmatiseerd voelen.”

Waarom aandacht op dit vlak nodig is? De onderzoekers wijzen erop dat het noodzakelijk is om te komen tot een werkelijk positieve work-life-cultuur voor álle werknemers. Wie niet alle thuissituaties in rekening neemt, zal steeds een beleid met gaten hebben, concluderen ze.

Bron: Harvard Business Review

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.