Renewi, de nieuwe naam voor Van Gansewinkel en het Britse Shanks, is permanent op zoek naar vrachtwagenchauffeurs. “Met een tekort van 7000 vrachtwagenchauffeurs is het een echt knelpuntberoep”, zegt Raphaël Boudolf, Region Director North. “Door de economische heropleving is de voorbije jaren de vraag naar vrachtwagenchauffeurs enorm gestegen. Tezelfdertijd studeren er gewoonweg te weinig af en ook de VDAB beschikt over te weinig capaciteit om voldoende vrachtwagenchauffeurs op te leiden. Dit betekent dat elke cursist nog voor hij zijn opleiding afrondt, kan kiezen uit diverse jobaanbiedingen. Ook door de concurrentie van chauffeurs uit lagelonenlanden is het beroep van chauffeur onaantrekkelijker geworden en daalt het aantal kandidaten. Bovendien vormt de kostprijs om een rijbewijs C of CE te behalen een drempel voor velen.”
Intern opleiden
Om het tekort op te vangen, zet Renewi in op verschillende pistes. “Vorig jaar zijn we gestart met het zelf opleiden en/of omscholen van nieuwe en eigen medewerkers tot vrachtwagenchauffeur. Het gaat zowel om medewerkers die eerst aan de slag gaan als belader die de kans krijgen hun rijbewijs C of CE te behalen, als om chauffeurs met een rijbewijs C die een rijbewijs CE kunnen behalen. Vorig jaar hebben we zo een twintigtal medewerkers kunnen opleiden en/of omscholen. Binnenkort komen er daar nog een tiental bij”, zegt Jeroen De Backer, HR Director bij Renewi.
Elke nieuweling of cursist krijgt een peter toegewezen. “Op die manier kunnen we beginnende medewerkers niet alleen sneller naar een hoger niveau tillen, maar valoriseren we ook de kennis en kunde van oudere medewerkers. Hoewel zij daarvoor een extra premie krijgen, is het kunnen overdragen van hun kennis de belangrijkste motivatie om een peterschapsfunctie op te nemen”, benadrukt De Backer.
“Zelf investeren in opleiding is de enige manier om opnieuw instroom te krijgen. Overigens, niet alleen in België is vrachtwagenchauffeur een knelpuntberoep. Ook in het buitenland zijn ze amper nog te vinden. Zo zijn we vorig jaar op zoek gegaan in Polen, maar ook daar is de vijver opgedroogd”, vult Boudolf aan.
Tijdelijk terug uit pensioen
“Daarnaast investeren we voortdurend in de bijscholing van onze bestaande chauffeurs. Zo besteden we veel aandacht aan veiligheid. Dat leidt niet alleen tot minder ongevallen en schade, het zorgt er ook voor dat medewerkers minder snel uitvallen. Want het tekort aan vrachtwagenchauffeurs betekent ook een zwaardere werklast. Daar proberen we aan tegemoet te komen door bijvoorbeeld gepensioneerde medewerkers tijdelijk deeltijds te laten werken. Oudere vrachtwagenchauffeurs krijgen in de mate van het mogelijke sowieso minder zwaar werk, om hen langer aan de slag te houden”, vertelt De Backer.
Hoewel zelf medewerkers opleiden een grote investering is, zien De Backer en Boudolf geen heil in het afsluiten van een scholingsbeding. Ook niet als dit mogelijk zou zijn voor een knelpuntberoep, zoals voorzien in het recente wetsvoorstel van kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD). “Medewerkers juridisch binden, heeft geen zin. We binden hen door groeikansen te geven en door voor een goede werksfeer te zorgen. Uit onze frequente betrokkenheidsonderzoeken blijkt dat we daarin slagen.”
Wilt u het volledige artikel (van Hilde Vereecken met foto’s van onder meer Hendrik De Schrijver) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, [email protected], 0474 97 07 43.