Volgens onderzoek van Securex in 2012, hebben zelfstandigen en bedrijfsleiders van kmo’s veel meer last van stress dan werknemers (65 procent tegenover 35 procent heeft stress). Een andere studie (van Bourdeaud’hui en Vanderhaeghe op basis van de ‘Vlaamse werkbaarheidsmonitor’ in 2013) stelt dat het aantal mensen met acute psychische vermoeidheid 10,2 procent bedraagt voor zelfstandigen en 9,6 procent voor werknemers. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 10 personen psychisch niet in staat is om correct te werken en een burn-out riskeert. Zelfstandigen lijken beter bestand tegen stress dan werknemers, want ze zijn proportioneel met evenveel mensen niet meer in staat om te werken, terwijl bij de zelfstandigen nochtans meer mensen af te rekenen hebben met stress.
Minder starters, minder stress
Voor de zelfstandigen is dit cijfer gedaald sinds 2010 (13 procent). Dat is ongetwijfeld te verklaren door het feit dat er minder starters zijn dan vroeger. Want volgens het onderzoek van Bourdeaud’hui en Vanderhaeghe zouden starters meer stress hebben dan andere zelfstandigen.
Parallelle gevolgen
De gevolgen van een burn-out bij zelfstandigen zijn divers en ze komen in grote mate overeen met de gevolgen voor werknemers. Zelfstandigen met acute psychische vermoeidheid, bijvoorbeeld, zijn minder tevreden over hun statuut als zelfstandige en ze hebben ook minder zin om te werken tot hun pensioenleeftijd.
Die resultaten stemmen overeen met de gegevens van Securex voor de werknemers. Deze tonen aan dat werknemers met meerdere stressklachten hun organisatie sneller willen verlaten en liever minder lang zouden werken dan werknemers met weinig stressklachten. De oorzaken? Werkdruk, emotionele belasting en competentiedeficit.
Bron: Heidi Verlinden, Securex (securexblog.be)