Zenuwachtiger om feedback te geven dan om kritiek te krijgen

Liefst 46 procent van de werknemers is zenuwachtig als ze feedback moeten geven, tegenover 34 procent van de werknemers die er zenuwachtig van wordt om kritische feedback te onvangen, zo blijkt uit een enquête van het Nederlandse trainingsbureau TrainTool bij ruim duizend kantoormedewerkers in Nederland.

Een mogelijke verklaring waarom werknemers zenuwachtig zijn om feedback te geven, is dat medewerkers divers reageren op kritische feedback. Zo geeft 39 procent aan door te vragen om van kritiek te leren en er zijn voordeel mee te doen. En 7 procent bedankt voor de feedback, terwijl 52 procent van zichzelf vinden dat zij goed met kritiek kunnen omgaan. Maar kritische feedback kan ook een minder positieve reactie ontlokken. In veel gevallen worden medewerkers er onzeker van (23 procent), of schieten ze in de verdediging (19 procent).

Opvallende uitkomsten in dit onderzoek zijn de verschillende feedbackculturen per sector. Zo hebben medewerkers die kritiek ontvangen in industrie, landbouw, bouw en energie een bovengemiddeld secundaire reactie. Ruim een kwart van de medewerkers geeft aan niet direct te reageren om de feedback eerst even te verwerken. Waar in openbaar bestuur en overheid medewerkers de feedback het vaakst incasseren zonder door te vragen (10 procent), stribbelen medewerkers in zorg en onderwijs het meest tegen. Hier geeft een kwart aan regelmatig, bedoeld of onbedoeld, in de verdediging te gaan.

Ook leeftijd laat verrassende verschillen zien. Hoe jonger de medewerker, hoe gemakkelijker het geven van kritische feedback hem afgaat. Een derde van de werknemers van 18 tot 24 jaar oud zegt geen zenuwen te ervaren als ze collega’s van kritiek voorzien, tegenover slechts 16 procent van de werknemers ouder dan 55 jaar.

Bron: www.hrpraktijk.nl

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.