Zes op de tien scholieren klust bij

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtFlexibiliteitInstroomInterimJongerenLoonLoopbaanMotivatie
Dat blijkt uit een studie van de Hogeschool-Universiteit Brussel bij 4018 scholieren uit de tweede en derde graad ASO, BSO en TSO in het schooljaar 2010-2011. Jongeren uit BSO doen het vaakst studentenjobs, die in ASO het minst. Leerlingen met betere studieresultaten klussen ook meer bij. BSO-leerlingen werken vaker en intensiever in jobs die aansluiten bij hun studie.

Evenveel jongens als meisjes hebben een studentenjob. Wel hebben jongens vaker een vakantiejob, terwijl meisjes vaker werken tijdens het schooljaar, dikwijls ook in onregelmatige baantjes. De belangrijkste sectoren waarin jongeren werken zijn horeca, detailhandel en huishoudelijk werk. Jongens voeren meer verschillende soorten jobs uit dan meisjes.

Opvallend is dat adolescenten van Turkse en Marokkaanse afkomst minder bijbaantjes hebben. Die jobs zijn ook dikwijls van een lager niveau.

Ook jongeren met minder goede studieresultaten doen minder studentenjobs en komen vaker terecht in jobs van een lager niveau.

Daarnaast valt op dat jongeren vaak jobs uitoefenen in de lijn van de functie van hun ouders. Dat heeft mogelijk ook tot gevolg dat jongeren in dezelfde sociale klasse als hun ouders blijven.

Bron: Klasse

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.