Ze weten welk opleidingsniveau
Ook vorig jaar behaalde de dimensie ‘wie’ een 6,0. Dat geeft aan dat de werkgevers een tamelijk goed beeld hebben van wie ze zoeken. Ze kennen vooral het opleidingniveau dat ze willen.
Toch laten de werkgevers ook binnen die dimensie steken vallen in het onderdeel ‘werkervaring’. Ze lichten immers lang niet altijd toe hoeveel en wat voor soort werkervaring er gevraagd wordt.
Functiebenamingen zijn duidelijk
Binnen de dimensie ‘wie’ scoorde ook het onderdeel functiebenaming goed. In 74 procent van de vacatureteksten was de functiebenaming duidelijk en niet vatbaar voor verschillende interpretaties.
Hierdoor werkt de functiebenaming selecterend en wordt alleen de beoogde doelgroep aangesproken. Toch geeft de score van 6,1 aan dat er nog veel ruimte voor verbetering is.
Werkgevers spreken doelgroep niet aan
Veel werkgevers lijken niet te weten hoe ze een kandidaat kunnen aansporen om daadwerkelijk te solliciteren. Om de juiste kandidaten aan te trekken, is het belangrijk om de wensen en behoeften van de doelgroep centraal te stellen. Wie daarin slaagt, spreekt de juiste doelgroep aan.
Vormgeving voldoet niet
In veel vacatureteksten ontbreekt het aan ‘stopping power’. Kortom, de opmaak of vormgeving doet de vacaturetekst niet opvallen.
Er wordt te weinig gewerkt met de (juiste) logo’s, foto’s en beelden. Blijkbaar beseffen veel werkgevers niet dat een vacaturetekst door kleine aanpassingen veel meer in het oog springt.
‘Call to action’ ontbreekt
Een overdonderende 77 procent van de vacatureteksten scoort een onvoldoende op het onderdeel ‘call to action’. Vaak ontbreekt zelfs een afsluitdatum, waardoor niet duidelijk is of er nú al iemand gevraagd wordt.
Bron: Managernet (Nederland)