Zeven op de tien vacatureteksten zijn ronduit slecht

InstroomSelectieWerving
Het onderzoek van Campaign Group in Nederland analyseerde de vacatureteksten van bijna 500 werkgevers op vijf dimensies. Op vier van de vijf dimensies was de uitslag een onvoldoende:

 • Aantrekkelijkheid (opmaak en vormgeving): 4,9
 • Wie (wie zoekt de organisatie): 6,0
 • Wat (omschrijving baan en werkgever): 5,1
 • Waarom (aanbod werkgever): 4,9
 • Waar & wanneer (‘call to action’): 4,6
 • Ze weten welk opleidingsniveau

  Ook vorig jaar behaalde de dimensie ‘wie’ een 6,0. Dat geeft aan dat de werkgevers een tamelijk goed beeld hebben van wie ze zoeken. Ze kennen vooral het opleidingniveau dat ze willen.
  Toch laten de werkgevers ook binnen die dimensie steken vallen in het onderdeel ‘werkervaring’. Ze lichten immers lang niet altijd toe hoeveel en wat voor soort werkervaring er gevraagd wordt.

  Functiebenamingen zijn duidelijk

  Binnen de dimensie ‘wie’ scoorde ook het onderdeel functiebenaming goed. In 74 procent van de vacatureteksten was de functiebenaming duidelijk en niet vatbaar voor verschillende interpretaties.
  Hierdoor werkt de functiebenaming selecterend en wordt alleen de beoogde doelgroep aangesproken. Toch geeft de score van 6,1 aan dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

  Werkgevers spreken doelgroep niet aan

  Veel werkgevers lijken niet te weten hoe ze een kandidaat kunnen aansporen om daadwerkelijk te solliciteren. Om de juiste kandidaten aan te trekken, is het belangrijk om de wensen en behoeften van de doelgroep centraal te stellen. Wie daarin slaagt, spreekt de juiste doelgroep aan.

  Vormgeving voldoet niet

  In veel vacatureteksten ontbreekt het aan ‘stopping power’. Kortom, de opmaak of vormgeving doet de vacaturetekst niet opvallen.
  Er wordt te weinig gewerkt met de (juiste) logo’s, foto’s en beelden. Blijkbaar beseffen veel werkgevers niet dat een vacaturetekst door kleine aanpassingen veel meer in het oog springt.

  ‘Call to action’ ontbreekt

  Een overdonderende 77 procent van de vacatureteksten scoort een onvoldoende op het onderdeel ‘call to action’. Vaak ontbreekt zelfs een afsluitdatum, waardoor niet duidelijk is of er nú al iemand gevraagd wordt.

  Bron: Managernet (Nederland)

  HR talent werving en selectie

  UZ Leuven

  Projectleider soft HR

  Motena

  Projectbeheerder HR Analytics

  Actiris

  HR Directeur

  Groep DIlbeek

  Learning and Development specialist

  Helden Van Het Zol

  HR Adviseur Social Affairs

  Aldi Holding

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  Abonneer en krijg meer!

  Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.