92% van de medewerkers die Acerta ondervroeg via zijn jaarlijkse enquête Talent Pulse, zegt de eigen talenten te kennen. Bij 32% van hen is dat mede dankzij de werkgever. 45% weet ook via welke groeipaden hij zijn talenten bij de werkgever zal kunnen gebruiken.
Dat is niet zomaar nice to know. Kennis van het eigen talent heeft effect op de behoefte van medewerkers om wel of niet van job te veranderen, zo leert de enquête. Van de mensen die hun talenten kennen, zegt 20% niet geïnteresseerd te zijn in een jobaanbieding. Bij mensen die hun talenten niet kennen, is dat maar de helft (10%). Van de mensen die hun talenten kennen, zegt 63% open te staan voor andere opportuniteiten op (middel)lange termijn. Bij mensen die hun talent niet kennen, is dat 75%.
Wie groeit, die blijft
De werkgever speelt niet alleen een rol in de ontdekking door medewerkers van hun eigen talent. Ze zijn ook zelf een belanghebbende partij: hoe serieuzer de werkgever zijn rol als talentcoach opneemt, hoe groter de kans dat hij zijn mensen houdt. Immers, bij een werkgever die niet helpt met het ontdekken van talenten, ligt het aantal mensen dat actief op zoek is naar een job ruim 16% hoger dan wanneer de werkgever wel helpt. Conclusie: werkgevers die niet helpen bij het ontdekken van het talent van hun medewerkers, lopen meer gevaar die medewerkers te verliezen.
Tom Vlieghe, Director Acerta Consult: “Het is een klassiek misverstand dat werkgevers die talent stimuleren, hun medewerkers zien vertrekken om dat talent elders te gelde te maken. De inspanningen van werkgevers worden wel degelijk beloond met een hogere loyaliteit.”
55% verkiest nieuwe rol boven nieuwe werkgever
Als bij hun werkgever de rol die ze hebben zou verdwijnen, zou 55% van de medewerkers het zien zitten bij dezelfde werkgever een nieuwe functie uit te oefenen. En dat mag zelfs helemaal iets anders zijn. 44% zou het zien zitten om onder de vleugels van de huidige werkgever elders te gaan werken in een rol die aansluit bij de eigen talenten.
Medewerkers die erkennen dat ze door de robotisering tussen dit en 5 jaar nieuwe vaardigheden zullen moeten verwerven, zijn zelfs eerder geneigd om eigen tijd en geld te investeren in opleiding waardoor hun takenpakket nauwer kan worden afgestemd op hun talent.
Conclusie: medewerkers staan ervoor open een functie uit te oefenen waarvoor ze talenten en competenties moeten aanspreken die ze nog niet eerder hebben benut. En bij voorkeur doen ze dat onder de vleugels van hun huidige werkgever.
Een loopbaan is geen verrassingsreisje
Wanneer medewerkers zicht hebben op hun groeipaden, zegt 26% niet geïnteresseerd te zijn in een andere opportuniteit. Is dat niet het geval, dan zegt slechts 11% dat ze niet geïnteresseerd zijn in iets anders. Met andere woorden: hoe meer zicht op de loopbaanevolutie, hoe meer medewerkers geneigd zijn bij hun werkgever te blijven.
Tom Vlieghe: “Door de robotisering en digitalisering evolueren de talentbehoeften van een organisatie voortdurend. En in tijden van arbeidskrapte ligt het talent extern zeker niet voor het rapen. Mensen worden bovendien verondersteld om langer te werken. Een goede loopbaanbegeleiding is dus een win-win.”
Bron: Acerta (acerta.be)