Ziek en toch aan het werk? Het gebeurt steeds vaker

Tussen 2014 en 2019 nam het aantal werknemers dat bij ziekte doorwerkt, af. Die dalende trend maakt nu een omgekeerde beweging, zo blijkt uit een onderzoek van Securex. ‘Structureel presenteïsme’ kent zelfs een toename van 41 procent ten opzichte van 2019.

45,2 procent van de Belgische werknemers gaf aan niet ziek te zijn geweest het jaar voorafgaand aan de bevraging. 54,8 procent was minstens voor een dag ziek of had een privé-ongeval. Deze groep is blijven werken tijdens meer dan een derde van hun ziektedagen (37,8 procent) in 2021. Dat is een toename van 11,4 procent ten opzichte van 2019.

Meer risico op burn-out

Alarmerend is dat de studie een link tussen structureel presenteïsme en (fysieke en mentale) gezondheid aantoont. Meer dan een derde (36,6 procent) van de bevraagde werknemers die blijven doorwerken tijdens ziekte, kampte tijdens de 12 maanden voorafgaand aan de enquête met psychologische problemen zoals stress en depressie. Dat in vergelijking met één op zes (16,2 procent) van de werknemers die nooit werken wanneer ze ziek zijn. “Dit is nefast voor de gezondheid van werknemers”, bevestigt Heidi Verlinden, Research Project Manager bij Securex. “Ze herstellen dan vaak niet volledig waardoor het risico op burn-out of andere medische problemen vergroot.”

De helft van de mensen die altijd werken (53,3 procent) klaagt over spier-, gewrichts- en botproblemen. Dat in vergelijking met een derde (31 procent) van de werknemers die nooit werken bij ziekte.

Ten slotte geven 54,9 procent van de werknemers die blijven werken bij ziekte aan dat ze lijden aan een combinatie van minstens twee soorten klachten: psychische, motorische of gastro-intestinale klachten, aandoeningen van de luchtwegen en/of andere. Dat terwijl van de personen die nooit werken wanneer ze ziek zijn, maar 19,3 procent een combinatie van deze twee klachten combineert.

“Het is in het belang van de werkgever en de werknemer dat de werknemer zelf een gezonde keuze maakt, die een positieve impact heeft op korte en langere termijn,” benadrukt ook Elisabeth Van Steendam, Manager Wellbeing bij Securex.

Minder productief

Werken tijdens ziekte is niet even productief. Uit de studie blijkt dat een werknemer die ziek is voor 60,6 procent efficiënt werkt in vergelijking met zijn efficiëntiegraad in goede gezondheid.

Van wie thuis doorwerkt bij ziekte heeft de helft (49,2 procent) geen eerdere ervaring met telewerk. Zij geven aan dat hun efficiëntie daalde tot 39,3 procent. Zij die wel al ervaring hadden met telewerk, geven aan dat ze voor 62,1 procent efficiënt waren tijdens het ziek thuiswerken. Deze efficiëntiegraad is bovendien vergelijkbaar met die van die bij ziekte toch blijven doorwerken op kantoor (65,9 procent).

Er zou een ‘meest voorkomende profiel’ bestaan van de werknemer die altijd doorwerkt. Dit is doorgaans een hoger opgeleide, een bediende, werknemer in de privésector die werkt in een icro-onderneming met maximum vijf werknemers. De die belangrijkste redenen om toch te werken zijn: ze voelen zich in staat om te werken, willen collega’s niet belasten, en zijn voldoende gemotiveerd.

“De toename van telewerk omwille van het coronavirus heeft aangezet tot meer ziek doorwerken. Zieke medewerkers die telewerken hebben dan namelijk een andere omgeving waarin ze rustig en veilig kunnen werken, zonder eventueel een collega te besmetten bijvoorbeeld. De door corona toegenomen werkdruk heeft zowel het structurele presenteïsme als het risico op burn-out verhoogd. Dat is echter geen gevolg van telewerk. Werknemers die telewerken zijn volgens ons onderzoek niet meer blootgesteld aan het risico op structureel presenteïsme en burn-out dan zij die niet telewerken,” besluit Heidi Verlinden.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.