Zieke werknemer werkt koppig door

Werknemers proberen de verminderde productiviteit als gevolg van presenteïsme te compenseren. Zo presteert bijna een kwart (22 procent) van de werknemers extra uren of werkt in het weekend. En dit blijft niet zonder gevolgen: een lagere werknemersbetrokkenheid en verder verlies van focus behoren dan zeker tot de risico’s. Zo blijkt uit Nederlands onderzoek van Fellowes, een specialist in kantooroplossingen.

Gezondheidsklachten blijven aanslepen

Ondanks de beste bedoelingen van werknemers die komen werken als ze ziek zijn, heeft dit niet alleen een negatief effect op hun productiviteit, maar het verlengt ook de duur van de gezondheidsklachten.

Klachten als direct gevolg van de fysieke houding op de werkplek: rugpijn (21 procent), nekpijn (21 procent) en een pijnlijke pols of arm (15 procent). Meer dan een kwart (27 procent) van de werknemers geeft aan te hebben overwogen van baan te veranderen door de negatieve impact van de werkomgeving op hun gezondheid.

Actie gevraagd

Uit analyse van de oorzaken van deze gezondheidsproblemen blijkt het gebrek aan bewustzijn over een goede fysieke houding op de werkplek. De belangrijkste slechte gewoontes die werknemers toegeven: een slechte zithouding aan het bureau (39 procent), te lang zitten zonder pauzes (34 procent) en dagelijks niet genoeg water drinken (33 procent).

Volgens de werknemer ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever om presenteïsme te verminderen. Ruim een derde van werknemers (35 procent) vindt dat hun werkgever niet genoeg doet voor hun welzijn en de helft (50 procent) geeft aan dat ze langer in dienst zouden blijven als er meer aandacht was voor hun gezondheid.

Bron: PW. (pwnet.nl)

 

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.