Ziekteverzuim stagneert

ArbeidsomstandighedenLoonkostenPreventieVeiligheidVerzuim
De gegevens zijn verzameld door Securex bij 254.000 werknemers bij ruim 25.400 werkgevers. Voor het eerst sinds 2004 stijgt de groep werknemers die nooit ziek is. Maar het percentage nulverzuim uit 2004 (57,5 procent) ligt nog veraf. Vorig jaar was iets meer dan de helft van de werknemers (51,9 procent) geen enkele dag afwezig geweest wegens ziekte. In 2009 was dat nog 50,4 procent.

De verbeterde score geldt niet voor alle bevolkingsgroepen. Ondernemingen waar veel vrouwen werken, worden (door zwangerschappen) met een hoger ziekteverzuim geconfronteerd. Van alle werkende vrouwen heeft 47,3 procent zich in 2010 geen enkele keer afwezig gemeld.

Ook ondernemingen met jonge werknemers doen het minder goed. Het nulverzuim van werknemers van 25 tot 29jaar bedraagt nauwelijks 45,6 procent.

Globaal hebben de Belgen zich in 2010 iets minder vaak ziek gemeld dan in 2009. Gemiddeld was een werknemer 1,14 keer afwezig wegens ziekte, in vergelijking met 1,18 keer in 2009.

Het totale ziekteverzuimpercentage van de Belgische werknemers lag vorig jaar op 5,68 procent.

Vooral het kortdurende ziekteverzuim ging omlaag. Het percentage van het langdurige ziekteverzuim (tot meer dan een jaar onafgebroken afwezigheid op het werk) ging in 2010 wel omhoog tot 1,75 procent. Vooral bij de bedienden was er een stijging merkbaar van langdurige afwezigheden.

Volgens Securex lag de totale kostprijs van het ziekteverzuim voor bedrijven en overheid vorig jaar op 10,8 miljard euro.

Bron: De Standaard

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.