Zit er dan toch muziek in de vierdagenweek?

Onderzoek aan de Britse Henley Business School suggereert aan dat het invoeren van een vierdagenwerkweek met behoud van loon een positieve impact heeft op de bedrijfsresultaten. Medewerkers zijn productiever en ook hun mentale en fysieke gezondheid verbetert. Bovendien verlaagt de vierdagenwerkweek de ecologische voetafdruk van organisaties en medewerkers.

De onderzoekers ondervroegen een representatieve steekproef van 500 CEO’s, waarvan de helft de vierdagenweek voor minstens een deel van hun medewerkers hadden ingevoerd, en 2000 werknemers. Van de bedrijfsleiders die de vierdagenweek toepasten, zag bijna tweederde (64 procent) een verhoging van de productiviteit van hun medewerkers.

Meer dan driekwart van de CEO’s (78 procent) zegt dat de werknemers gelukkiger zijn, minder stress ervaren (70 procent) en minder dagen afwezig zijn door ziekte (62 procent). Nog eens 64 procent meldt dat het invoeren van een vierdagenweek hen helpt bij het aantrekken en behouden van jonge medewerkers en 70 procent stelt dat ze hierdoor gemakkelijker oudere werknemers kunnen aantrekken en behouden. De helft zegt hierdoor kosten te besparen.

Bijscholen

Ook werknemers zien de voordelen van een vierdagenweek. Zeven op tien respondenten verwacht dat het hun mentaal welzijn ten goede zou komen. Meer dan driekwart zegt dat een kortere werkweek hun levenskwaliteit zou verhogen. Zeven op de tien denken dat ze hun werk liever zouden doen.
De mogelijkheid om slechts vier dagen te werken, is voor bijna zeven op tien werknemers een belangrijke driver bij de keuze van een werkgever.

Wat zouden medewerkers doen met hun extra vrije tijd? Meer dan zes op tien zouden meer optrekken met familie (66 procent) en vrienden (63 procent). Iets meer dan de helft zou de vrijgekomen tijd besteden in de keuken. Iets minder dan de helft zou meer sporten.
Maar ook het ontwikkelen van nieuwe competenties, zowel in de privésfeer als werkgerelateerd, staat bij meer dan vier op tien op de agenda. Een kwart zou meer vrijwilligerswerk verrichten. Een kortere werkweek zou bovendien ook de economie een boost geven, want 54 procent zegt de extra vrije tijd al shoppend te willen doorbrengen.

Lui

Ongeveer een derde van de werkgevers en bijna de helft van de grote werkgevers beweren dat flexibele werkvormen en de vierdagenweek een belangrijke impact zullen hebben op het toekomstig succes van hun organisatie.

Niettemin zien de respondenten toch enkele obstakels om de vierdagenweek op grote schaal in te voeren. Driekwart van de werkgevers wijst naar organisatorische moeilijkheden. Hoewel het merendeel van de werknemers zou kiezen voor een vierdagenweek, heeft bijna de helft (45 procent) schrik dat ze als lui bestempeld zullen worden door hun collega’s.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.