Zitten jongeren en werkgevers op dezelfde golflengte?

Om te beginnen: de helft van de leerlingen uit het secundair onderwijs vindt dat ze op school niet voldoende geïnformeerd zijn over hun opties op de arbeidsmarkt. De werkgevers zijn daarover nog minder optimistisch: van hen vindt maar liefst drie vierde dat de jongeren niet voldoende voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid & diversiteit

Een ander punt waarover jongeren en werkgevers het oneens zijn is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. Bijna alle werkgevers (84 procent) beweren dat aandacht voor milieu en maatschappij in de waarden van hun bedrijf vervat zit, maar de helft van de jongeren vindt dat bedrijven hier nog méér een voortrekkersrol moeten spelen.

Ook over diversiteit lopen de meningen uiteen: bijna de helft van de werkgevers geeft aan een diversiteitsbeleid te hebben, waarin bij de meerderheid genderdiversiteit is opgenomen, terwijl een meerderheid van de jongeren (70 procent) voorstander is van genderquota.

Jobinhoud > extralegale voordelen

Jongeren vinden extralegale voordelen minder belangrijk dan jobinhoud en een goed nettoloon. Als er extralegale voordelen worden toegekend dan staan de maaltijdcheques, een bedrijfswagen en hospitalisatieverzekering in de top drie.

Werkgevers schatten het belang van een bedrijfswagen iets hoger in (aangestipt door 61 procent van de werkgevers ten opzichte van 46 procent van de jongeren). Maar de auto staat bij de jongeren dan wel weer bovenaan op het lijstje voor woon-werkverplaatsingen.

Opvallend: bij werkgevers staat de gsm op twee, bij jongeren staat die niet eens in de top vijf.

Niet alleen verschillen

Werkgevers en jongeren zijn het over sommige punten ook eens met elkaar. Zo verwacht driekwart van de jongeren flexibiliteit van de werkgever, en drie op vijf wil telewerken wanneer de job dat toelaat. De werkgevers bieden de flexibiliteit die jongeren verwachten: 89 procent van de werkgevers biedt telewerk en flexibele uren aan.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.