Zo werft Uber het juiste talent via de smartphone

De afgelopen jaren hebben heel wat bedrijven een nieuwe stap gezet in het wervingsproces. Ze maken gebruik van de sociale netwerken van hun medewerkers om hun visnet nog verder uit te werpen in de zoektocht naar het beste talent. Het lastige daarbij is om de zoekresultaten te beperken tot kandidaten met specifieke vaardigheden die vooraf te verifiëren zijn.

UberDRIVE

Om die laatste moeilijkheid te overbruggen, lanceerde Uber de game UberDRIVE. De spelers krijgen de mogelijkheid om een dag uit het leven van een Uber-chauffeur te ervaren. Via de wegen van een waarheidsgetrouwe, digitale stad halen ze klanten op en zetten ze hen weer af.

Het spel was oorspronkelijk bedoeld om chauffeurs de steden waarin ze werkzaam zijn, beter te leren kennen – wat op zich al een mooi voorbeeld is van ‘gamification’ in de praktijk. Maar het bedrijf gaat de game nu ook inzetten om nieuwe medewerkers te werven. Uber wil de spelers met de hoogste score immers een bericht sturen met de vraag of ze interesse hebben in een job als Uber-chauffeur.

Deze aanpak vormt een uitstekend voorbeeld van de realiteit dat de smartphone een nieuw wervingsmechanisme is geworden. Het geeft ook aan dat mobiele games uitstekend terrein zijn voor het ontdekken van nieuw talent.

Struikelblok voor HR

Passieve kandidaten, mensen die niet per se op zoek zijn naar een baan, aantrekken is één van de grootste struikelblokken voor HR. Vaak zijn ze, als ze het naar hun zin hebben in hun huidige functie, ook minder actief op LinkedIn. En als ze actief zijn, is dat niet om een baan te zoeken. Proactief naar buiten treden, of dat nu rechtstreeks is of via sociale media, heeft daardoor niet zo veel zin om deze personen te bereiken.

‘Gamification’ biedt de oplossing voor die grote HR-uitdaging, het is op die manier dat Uber het voortouw neemt (en meteen verantwoordelijk is voor het wereldwijde opschudden van een ingeslapen sector). En hoewel de game van Uber in de eerste plaats een leuke leertool blijft voor reeds aangeworven chauffeurs, heeft het bedrijf zeker een aantal ideeën op tafel gelegd die een eerste stap kunnen zijn in een nieuw tijdperk voor recruitment.

Bron: HR Base (hrbase.nl)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.