Zomervakantie: IDEWE deelt tips om te deconnecteren

Deconnectie is cruciaal, zowel voor je eigen welzijn als je werkhouding. Wie jaarlijks op vakantie gaat, loopt een kleiner risico op burn-out. Het herstel van de werk-privébalans komt bovendien ook de persoonlijke relaties ten goede. Eenmaal terug op het werk profiteert de gehele organisatie mee van je toegenomen productiviteit dankzij een verhoogde concentratie en motivatie. Vakantie nemen is dus niet alleen leuk maar ook broodnodig. En het is pas écht vakantie als je je brein die rust ook effectief gunt. Hieronder enkele tips om te delen in je organisatie, en ze uiteraard ook zelf toe te passen.

 

1.           Knijp er lang genoeg tussenuit

Hoewel iedereen anders in elkaar zit en zelf keuzes maakt, heb je doorgaans drie weken nodig om er helemaal uit te zijn. Zo koppel je jezelf mentaal en fysiek los van het werk en van alle kopzorgen die daar soms mee gepaard gaan.

2.           Neem een vliegende start

Loslaten lukt alleen als je met een gerust hart de deur van het bedrijf dichttrekt. Bereid je afwezigheid daarom vooraf zo goed mogelijk voor. Zorg voor overdrachten, schakel back-ups in waar nodig en voorzie voor en na je vakantie genoeg marge om af te ronden en weer bij te benen.

3.           Durf duidelijkheid scheppen over je bereikbaarheid tijdens je vakantie

Durf afspraken te maken met je collega’s over wat wel en niet kan tijdens je afwezigheid. Is het echt nodig dat je nog telefonisch of via mail en WhatsApp gecontacteerd wordt? Wat gebeurt er met externe vragen? Bespreek het open met het volledige team en wees vervolgens ook duidelijk in je interne en externe out-of-office.

4.           Zet je smartphone in vakantiemodus

Overmatig gebruik van de smartphone, ook privé, bemoeilijkt deconnectie. Uit de recentste Digimeter blijkt dat de Vlaming dagelijks 188 minuten met de smartphone bezig is. Check je ook voortdurend of je niets mist? Weet dan dat dit niet de manier is om je brein te laten ontspannen. Nog lastiger wordt het wanneer werkapps zoals Teams en Outlook op stand-by blijven staan. Gooi ze desnoods even van je toestel of leg de meldingen tijdelijk het zwijgen op.

5.           Maak een wishlist voor je vakantie

Maak een wishlist voor je vakantie: wat wil je wel en niet gedaan hebben om je rustperiode helemaal geslaagd te maken? Door voornemens concreet te maken en te noteren, vergroot je de kans dat je ze ook nakomt én dat je nadien kan terugblikken op een geslaagde vakantie.

En wat na de zomervakantie?

Ook tijdens het werkjaar is deconnectie voor veel bedrijven een veel lastigere kwestie dan vroeger. Het hybride werken heeft zijn voordelen, maar stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen, o.a. qua druk van digitale communicatietools tijdens het telewerken: van Outlook, Teams en zelfs Whatsapp gaat steeds vaker een oncomfortabele dwang uit. 1 op de 5 werknemers leest nu al na de werkuren mails en beantwoordt telefoons. Omdat de werkgever dat verlangt of omdat ze denken dat het verlangd wordt? Het is goed om hier als bedrijf bij stil te staan en er een duidelijk beleid rond uit te werken in dialoog met de werknemers en hen te trainen om binnen dat beleid wijs om te gaan met digitale tools.

https://www.idewe.be/

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.